Sa softverskim nadogradnjama telefoni, računala i drugi uređaji dobivaju nove opcije i mogućnosti, a sam proces nadogradnje nije kompliciran i u slučaju nekih problema pogreške se mogu brzo i jednostavno riješiti novom nadogradnjom. Isto se ne može reći za NASA-u kada je u pitanju nadogradnja softvera njihova rovera Curiosity. Iako je ažuriranje bilo teško samo, za današnje uvjete minornih, oko 21 MB, problem je u činjenici što je njihovo vozilo od Zemlje udaljeno čak i do 254 milijuna kilometara (ovisno o pozicijama planeta, naravno).

Oblak na Marsu kojeg obasjavaju sunčeve zrake FOTO Spektakularno i sablasno: Pogledajte kako izgledaju sunčeve zrake dok se probijaju kroz oblake na Marsu

Curiosity je na Crveni planet lansiran prije više od deset godina i prvotno je bio planiran za dvogodišnju znanstveno-istraživačku misiju, no pokazao se iznimno izdržljiv u surovim prašnjavim uvjetima na Marsu. Kako bi uspjela poslati 20-ak MB podataka na tako veliku udaljenost, NASA je nadogradnju podijelila na 51 datoteku koju je na računalo rovera poslala prošle godine između studenog i prosinca. Računalo je napravljeno tako da se u slučaju problema sa softverom automatski može vratiti na staru verziju kako bi se spriječili problemi koji se sa Zemlje ne bi mogli riješiti.

Zanimljivo, NASA je na ovoj softverskoj nadogradnji počela raditi još 2016. godine, a nadogradnja donosi oko 180 promjena, od čega su dvije iznimno važne te bi trebale omogućiti da se Curiosity brže kreće po Marsu te da manje troši kotače. Također, poboljšan je i način na koji se procesuiraju fotografije iz roverove okoline kako bi se bolje planiralo njegovo kretanje.

Novi softver Curiosityja instaliran je na računalo rovera početkom ovog mjeseca, a između 3. i 7. travnja njegove su operacije stavljene na čekanje dok se sustav ne nadogradi. Usprkos svim testiranjima napravljenim proteklih godina, Jonathan Denison iz NASA-e, koji vodi tim inženjera zadužen za rover, rekao je kako je pritisak na tipku "instaliraj" bio malo strašan jer nikada ne mogu biti sigurni što će se dogoditi nakon instalacije, odnosno hoće li se pojaviti neka greška ili problem.

Meteorit Kakao na Marsu NASA-in rover pronašao spektakularan primjerak meteorita na Marsu

Iz NASA-e vjeruju kako će s novim softverom i svim poboljšanjima koja su napravili dodatno produžiti vrijeme koje će Curiosity aktivno provesti na Marsu i pomoći znanstvenicima da još bolje upoznaju Crveni planet, na koji bi jednom mogla stupiti i ljudska noga.

Izvor: The Register
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju