FOTO Spektakularno i sablasno: Pogledajte kako izgledaju sunčeve zrake dok se probijaju kroz oblake na Marsu

Oblaci na Marsu prava su rijetkost, a snimke zraka sunca koje prolaze kroz njih još su rjeđe.

Branimir Vorša | 08.03.2023. / 13:18

Oblak na Marsu kojeg obasjavaju sunčeve zrake
Oblak na Marsu kojeg obasjavaju sunčeve zrake (Foto: NASA)

NASA-in rover Curiosity snimio je prvu jasnu sliku sunčevih zraka na Marsu, a snimljeni prizor izgleda drugačije nego na Zemlji.

Curiosity je snimio fotografiju 2. veljače ove godine, dok je Sunce zalazilo iza skupine mračnih oblaka. Ti oblaci vise na neobično visokoj nadmorskoj visini, što sugerira da su vjerojatno napravljeni od leda ugljičnog dioksida, poznatog i kao suhi led.

NASA je fotografiju sablasnog izgleda objavila u ponedjeljak. Sunčeve zrake na slici probijaju se kroz marsovske oblake, osvjetljavajući ih prigušenim nijansama zelene i ružičaste boje.

Slika nije dostupna Postoji jednostavan razlog zašto još uvijek nismo pronašli život na Marsu

Curiosity je također snimio i nebičan oblak u obliku pera iznad površine Marsa i koji svijetli ružičasto, zeleno i plavo.

Tamo gdje vidimo preljeve, to znači da su veličine čestica oblaka identične njihovim susjedima u svakom dijelu oblaka. Gledajući prijelaze boja, vidimo promjenu veličine čestica u oblaku. To nam govori o načinu na koji se oblak razvija i kako njegove čestice mijenjaju veličinu tijekom vremena, pojasnio je u izjavi Mark Lemmon, atmosferski znanstvenik.

Sunčeve zrake prolaze kroz oblake na Marsu Sunčeve zrake prolaze kroz oblake na Marsu (Foto: NASA)

Rover Curiosity zapravo je snimio niz od 28 slika koje je poslao natrag na Zemlju, a naknadno su uređene kako bi se "naglasile najvažnije stvari", pojašnjavaju u NASA-i.

Portreti zalaska Sunca proširuju istraživanje koje je rover Curiosity proveo još 2021. godine, gdje je promatrao biserne, sjajne oblake u sumrak kako prolaze iznad njega.

Meteorit Kakao na Marsu NASA-in rover pronašao spektakularan primjerak meteorita na Marsu

Novo istraživanje više se oslanja na roverovu kameru u boji. Promatranja su započela u siječnju i trajat će do sredine ožujka, tako da bi Curiosity trebao slati NASA-inim znanstvenicima puno novih informacija o Marsovim spektakularnim oblacima.

Oblaci su zapravo rijetkost na Marsu, jer u atmosferi planeta nema puno vode. Isto tako, marsovski zrak ima samo jedan posto gustoće Zemljine atmosfere. Kada se oblaci i pojave, to je uglavnom oko Marsovog ekvatora tijekom najhladnijeg dijela godine, kada ga orbita planeta vodi najdalje od Sunca.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti