Možemo vam odmah reći da nećemo najaviti otkriće života, bila je prva rečenica kojom su počeli objavu iz NASA-e i izazvali razočaranje brojnih gledatelja diljem svijeta.

 

 

Međutim, pronađene su organske molekule koje bi mogle ukazivati na to da je jednom u povijesti na Marsu bilo života. Problem je što znanstvenici trenutno ne mogu detektirati jesu li te organske molekule zaista potekle od života ili su tamo dospjele s asteroida.

 

Dr. Jen Eigenbrode pojasnila je kako su pronašli organske molekule koje sadržavaju ugljik i vodik, a mogu sadržavati i druge spojeve poput kisika i dušika. Iako su organske molekule obično povezane s životom, mogu nastati i kao rezultat ne bioloških procesa.

 

Činjenica da smo pronašli organske molekule ne mora značiti i da su one indikatori života, no mogu ukazivati na to da je na Marsu prije mnogo milijuna godina moglo biti života, istaknula je Eigenbrode te dodala kako su uzorci dobiveni s dna "jezera" u krateru Gale u kojem je, pretpostavljaju znanstvenici, davno bilo vode.

 

Površina Marsa je izložena radijaciji iz svemira. I radijacija i kemikalije utječu na raspadanje organskog materijala. Činjenica da smo pronašli antičke organske molekule u prvih pet centimetara kamene površine, daje nadu da ćemo u budućim misijama, kad budemo bušili dublje, otkriti cijelu priču o organskim molekulama na Marsu, dodala je Eigenbrode.

Razina metana na Marsu (Foto: NASA/JPL-Caltech) (Foto: NASA/JPL-Caltech)

 

Drugo otkriće je otkriće metana na Marsu, što je možda još bitnije otkriće od organskih molekula. Znanstvenici su utvrdili kako se razina metana mijenja ovisno o "godišnjem dobu" na Marsu. Tako je najviša tijekom "ljeta", a najniža tijekom "zime".

 

Iako znanstvenici vjeruju da do pojave metana dolazi zbog kemijske reakcije između tragova vode i kamene površine Marsa, ne mogu isključiti mogućnost da taj metan ima i biološko podrijetlo.

 

Ovo je prvi put da smo vidjeli ponavljanje razine metana, što bi nam moglo pomoći da razumijemo što se događa. A sve zahvaljujući dugoj misiji Curiositya koja nam je omogućila da uočimo ponavljajući uzorak, pojasnio je Chris Webster iz NASA-inog Jet Propulsion laboratorija.

 

Iz NASA-e ističu kao su ova otkrića samo prvi korak te se nadaju da će NASA-ina misija Mars 2020 i misija Europske svemirske agencija ExoMars pronaći još organskih tragova i na površini i ispod nje.

 

Postoje li tragovi života na Marsu? Ne znamo još, ali nam ovi rezultati pokazuju da smo na pravom putu, istaknuo je voditelj programa istraživanja Marsa u NASA-i, Michael Meyer.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju