NASA objavila snimke Marsa kakve nikad nismo vidjeli

Kako bi ultraljubičasta fotografija bila vidljiva ljudskom oku, u NASA-i su je lažno obojili.

Martina Čizmić | 25.06.2023. / 08:23

Mars
Mars (Foto: Getty Images)

Mars ima nadimak Crveni planet zbog boje svoje površine koja je negdje između narančaste, smeđe i crvene. No NASA je objavila seriju fotografija koje Mars prikazuju u potpuno drugoj boji.

U sklopu misije MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN), snimljene su fotografije na kojima je zabilježen ultraljubičasti prikaz Marsa. Znanstvenicima su takve fotografije izuzetno važne jer im omogućuju da steknu uvid u Marsovu atmosferu i promatraju njegovu površinu na drugačiji način.

Inače, MAVEN je lansiran u studenom 2013. i ušao je u orbitu Marsa u rujnu 2014. kako bi istražio gornju atmosferu planeta, ionosferu i interakcije sa Suncem i solarnim vjetrom te gubitak Marsove atmosfere u svemiru.

Ultraljubičasta fotografija Marsa nastala u sklopu misije MAVEN (Foto: NASA/LASP/CU Boulder)

Fotografije koje su sad objavljene nastale su koristeći ultraljubičasti spektrograf tijekom MAVEN-ova obilaska Marsa 2022. i 2023. godine.

Ultraljubičasti spektrograf bilježi valne duljine između 110 i 340 nanometara, što je izvan vidljivog spektra. Kako ističu u NASA-i, kako bi te duljine učinili vidljivima ljudskom oku i lakše interpretirali podatke, slike se lažno boje različitim nijansama crvene, zelene i plave. Tako atmosfera poprima ljubičasti izgled, oblaci i izmaglica bijeli i plavi, dok površina dobiva žuti, smeđi ili čak zeleni ton.

Ultraljubičasta fotografija Marsa nastala u sklopu misije MAVEN (Foto: NASA/LASP/CU Boulder)

Tako Crveni planet postaje zapravo šaren i to nam daje potpuno novi doživljaj promatranja Marsa. Znanstvenicima će ti podaci biti od neizmjerne važnosti za daljnje proučavanje Marsa. A nama dati ideju o skrivenim ljepotama Marsa.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti