NASA odgodila misije povratka na Mjesec: "To nije ono što smo očekivali"

NASA odgađa lunarne misije kako bi dala prioritet sigurnosti te navodi neočekivane probleme sa svemirskom letjelicom i najavljuje temeljita testiranja.

Branimir Vorša | 10.01.2024. / 09:56

Lansiranje rakete SLS i kapsule Orion u sklopu misije Artemis 1 (Foto: NASA/Joel Kowsky)

NASA je promijenila svoj raspored za lunarne misije. Let misije Artemis II, koji je sada zakazan za rujan 2025. godine, a misija Artemis III, čiji je cilj iskrcavanje astronauta na Mjesec, zakazana je za najranije 2026. godinu. Odluka o odgodi temelji se na davanju prioriteta sigurnosti posade i dopuštanju temeljitog testiranja komponenti svemirske letjelice, kao što je istaknuto na NASA-inoj konferenciji za novinare 9. siječnja.

NASA-in pridruženi administrator Jim Free istaknuo je sigurnost astronauta i misije kao prioritet.

Astroboticov Peregrine Unatoč svim pokušajima lander Peregrine "nema šanse" meko sletjeti na Mjesec

Želim naglasiti da je sigurnost naš prioritet... I dok se pripremamo poslati svoje prijatelje i kolege u ovu misiju, predani smo što sigurnijem lansiranju, rekao je Free.

Na odgodu su utjecali neočekivani rezultati testova, poput toplinskog štita na svemirskoj letjelici Orion, namijenjenoj misijama Artemis, koji je pokazao više pougljenja nego što se očekivalo.

Toplinski štit napravljen je od ablativnog materijala i trebao bi se guliti, ali to nije ono što smo očekivali, s nekim dijelovima tog pougljenog materijala koji će biti oslobođeni iz letjelice, objasnio je Amit Kshatriya, dužnosnik NASA-e.

NASA aktivno istražuje navedene probleme, uključujući kvarove na ventilima koji utječu na sustave za održavanje života i potencijalne probleme sa sustavima prekida na raketi Space Launch System (SLS). Sustavi prekida rakete SLS ključni su za odvajanje i odvođenje Oriona na sigurno ako se pojave bilo kakvi problemi tijekom lansiranja.

Astroboticov Peregrine Sve oči uprte u nebo: Lansirana raketa s teretom koji bi trebao omogućiti povratak ljudi na Mjesec

Znamo kako to popraviti, samo se trebamo pobrinuti da odvojimo vrijeme da to učinimo u skladu sa standardom izrade koji očekujemo od letjelice s ljudskom posadom, uvjerava Kshatriya.

Unatoč neuspjesima NASA ostaje nepokolebljiva u svojoj predanosti lansiranju samo kada će biti potpuno spremni za to, s naglaskom na temeljitim procjenama i poštivanju sigurnosnih standarda. Revidirani vremenski okvir omogućuje rješavanje i ispravljanje tih problema kako bi se osigurala uspješna i sigurna misija kada za to dođe vrijeme.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti