Unatoč svim pokušajima lander Peregrine "nema šanse" meko sletjeti na Mjesec

Problem s pogonskim sustavom letjelice dogodio se nakon uspješnog lansiranja nove rakete Vulkan, zajedničkog projekta Boeinga i Lockheed Martina.

Hina | 10.01.2024. / 08:09

Astroboticov Peregrine (Foto: Astrobotic)

Astroboticov lunarni lander Peregrine "nema šanse" za meko slijetanje na Mjesec nakon što je u prvih nekoliko sati njegova leta došlo do curenja goriva, objavila je tvrtka u utorak o prvom takvom američkom pokušaju u pet desetljeća.

Na landeru je ostalo 40 sati goriva koje će mu omogućiti da radi "kao svemirska letjelica", dok inženjeri određuju koja će biti njegova nova misija u orbiti, priopćila je tvrtka za svemirsku robotiku.

Tim nastavlja raditi na pronalaženju načina za produljenje operativnog vijeka Peregrinea, priopćila je tvrtka.

Astroboticov Peregrine Sve oči uprte u nebo: Lansirana raketa s teretom koji bi trebao omogućiti povratak ljudi na Mjesec

Problem s pogonskim sustavom letjelice dogodio se nakon uspješnog lansiranja nove rakete Vulkan, zajedničkog projekta Boeinga i Lockheed Martina.

Lander Peregrine tvrtke Astrobotic lansiran je u ponedjeljak iz Cape Canaverala na Floridi prvim letom te snažne rakete razvijane deset godina.

No lander nije uspio zauzeti ispravan položaj orijentiran prema Suncu nekoliko sati nakon što je uspješno uspostavio kontakt s kontrolom leta i aktivirao svoj pogonski sustav, objavio je Astrobotic.

Tim misli da je vjerojatni uzrok nestabilne orijentacije prema Suncu anomalija pogonskog sustava, što, ako se pokaže točnim, dovodi u pitanje sposobnost letjelice da se kontrolirano spusti na Mjesec, priopćeno je.

Mjesec Kritike NASA-ine misije zbog "oskvrnuća" Mjeseca

Astroboticov direktor John Thornton rekao je da su lansiranje letjelice čekali 16 godina.

Letjelica Peregrine trebala bi sletjeti na Mjesec 23. veljače s NASA-inom opremom za prikupljanje podataka o Mjesečevoj površini za planirane buduće misije s ljudskom posadom.

Misija je organizirana u sklopu NASA-ina programa za istraživanje Mjeseca Artemis.

Druga privatna američka tvrtka u sklopu istog tog NASA-ina programa planira lansirati svoj lander u veljači raketom SpaceX-a Falcon 9. Spuštanje na Mjesec očekuje se 22. veljače.

Indija je u kolovozu prošle godine postala četvrta zemlja dosad koja je uspjela izvesti kontrolirano spuštanje na Mjesec, nakon što Rusiji to istoga mjeseca nije uspjelo. SAD, Kina i bivši Sovjetski Savez jedini su koji su u tome uspjeli.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti