NASA osmislila inteligentni sustav koji može samostalno spustiti letjelicu na bilo koji planet

Zahvaljujući kamerama, laserima, lidaru i snažnom računalu, letjelica je dobila umjetne oči i mozak.

Martina Čizmić | 19.09.2020. / 09:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 NASA-ini znanstvenici razvili su novu tehnologiju koja bi trebala osigurati sigrunije i preciznije slijetanje letjelica na strane planete. Kako su istaknuli prilikom predstavljanja projekta, slijetanje na bilo koji planet rizičan je potez jer je s velike udaljenosti teško upravljati s letjelicom. Treba u obzir uzeti atmosferske prilike, ali i konfiguraciju terena.

Zato su osmislili tehnologiju koja bi trebala osigurati sigurno slijetanje letjelice i bez asistencije ljudskog pilota. Tehnologija se sastoji od kombinacije laserskih senzora, kamera, brzih računala i sofisticiranih algoritama koji letjelici daju, svojevrsne, umjetne oči i mozak, kako bi brzo "snimila" i analizirala potencijalno mjesto za slijetanje, identificirala eventualne opasnosti te prilagodila svoju putanju ne bi li sletjela na najsigurnije mjesto. Upravo zahvaljujući toj tehnologiji, letjelice će u budućnosti moći "preuzeti" kontrolu i same sletjeti, olakšavajući tako misiju astronautima.

Svako planetarno tijelo ima svoje jedinstvene uvjete. Zato je ovaj sustav dizajniran kako bi integrirao slijetanje letjelice na bilo koji planet ili mjesec, istaknuo je Ron Sostaric iz NASA-e. Ono što ovdje stvaramo je potpuni sustav spuštanja i sllijetanja koji će biti primijenjen u budućim Artemisovim misijama na Mjesec i onda prilagođen za Mars.

Tri od četiri ključne komponente ove nove tehnologije, koju su u NASA-i nazvali SPLICE, trebale bi se testirati tijekom nadolazeće misije Blue Origin s raketom New Shepard. Četvrta komponenta testirat će se u nekoj od budućih misija.

Izvor: NASA

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti