NASA razvija fleksibilna krila za zrakoplove?

Testovi su pokazali kako zrakoplov opremljen ovim materijalom može pomicati krila gore-dolje pod kutom od čak 70 stupnjeva.

Martina Čizmić | 23.01.2018. / 10:38

Testiranje sklopivih krila (Foto: NASA / Ken Ulbrich) (Foto: NASA / Ken Ulbrich)

Ideja o zrakoplovima koji bi imali fleksibilna ili čak sklopiva krila postoji već godinama. No glavna je prepreka za realizaciju bila čvrstoća i fleksibilnost materijala od kojeg bi bila napravljena.

Čini se kako je NASA otkrila pravo rješenje. Razvili su revolucionarni materijal koji je kompaktan, a istovremeno dovoljno fleksibilan kako bi se mogao savijati.

Materijal koji su nazvali "shape memory alloy" (slitina koja pamti oblik), mogao bi se ugrađivati u krila zrakoplova i tako ih učiniti dovoljno čvrstima da izdrže let, ali i dovoljno savitljivima da se mogu savinuti tijekom samog leta, a možda čak i sklopiti.

Željeli smo vidjeti možemo li pomicati krila tijekom leta, možemo li ih kontrolirati u bilo kojem položaju kako bismo postigli najveću aerodinamičnost i možemo li to sve ostvariti s ovom novom tehnologijom, izjavio je jedan od sudionika projekta SAW Othmane Benafan.

Testovi su pokazali kako zrakoplov opremljen ovim materijalom može pomicati krila gore-dolje pod kutom od čak 70 stupnjeva.

Za razliku od prethodnih materijala i tehnologija, koje su zahtijevale konvencionalne motore i hidraulične sustave za pomicanje krila, ovaj je materijal 80 posto lakši i kompaktniji, što utječe i na sigurnost samog zrakoplova.

U NASA-i planiraju koristiti ovaj materijal, ako prođe sve testove, za zrakoplove, ali i supersonične mlažnjake u budućnosti.

No prije no što taj materijal krene u upotrebu, proći će i testiranje na novim F-18 zrakoplovima, i to već ove godine.

Kako izgleda testiranje i sama sklopiva krila, pogledajte sami.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti