NASA sklopila ugovor za razvoj novih svemirskih odijela za misiju na Mjesec

S obzirom na to da NASA nije uspjela sama napraviti odijela, taj su posao prepustili privatnim kompanijama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.06.2022. / 08:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA je prije nekoliko godina najavila plan povratka na Mjesec te je plan bio da ljudska noga ponovno stupi na mjesečevu površinu 2024. Već sad je jasno da taj plan neće moći ispuniti te se nadaju kako će to biti najranije 2025., no pred inženjerima te kompanije i njihovim partnerima brojni su izazovi koje treba premostiti da bi se taj ambiciozni plan ispunio.

Slika nije dostupna Zbog kašnjenja s razvojem svemirskih odijela, NASA će odgoditi povratak na Mjesec planiran za 2024. godinu

Jedan od tih izazova uključuje i razvoj novih svemirskih odijela. U tom se izazovu NASA nije dobro snašla pa su se odlučili outsourcati taj posao privatnim kompanijama. Ovaj tjedan objavili su kako će za razvoj nove generacije svemirskih odijela biti zadužene kompanije Axiom Space i Collins Aerospace. Vrijednost ugovora iznosi čak 3,5 milijardi dolara, no nije poznato kako će novac biti podijeljen.

Zanimljivo, dok novac pokriva djelomične troškove razvoja i kupnju samih odijela, sama odijela ostat će u vlasništvu spomenutih kompanija koje će ih moći koristiti i u druge svrhe, ne samo za NASA-u.

Dok je Axiom relativno nova tvrtka s velikim ambicijama razvoja privatnih svemirskih stanica, Collins Aerospace poznato je ime u ovoj industriji te su sudjelovali u razvoju svemirskih odijela koja se trenutačno koriste.

ESA-ine lutke Zohar (u plavom) i Helga ( u crnom) Upoznajte Helgu i Zohar, dvije "žene" koje će prve započeti ponovno osvajanje Mjeseca: Evo zašto baš one kreću prve

Odijela moraju biti prilagođena i muškarcima i ženama, što je obavezno jer bi u sklopu misije Artemis prvi puta na Mjesec trebala stupiti i jedna žena. Ova odijela neće se koristiti samo za tu misiju na Mjesec, već bi trebala zamijeniti postojeća svemirska odijela koja astronauti koriste tijekom letova i svemirskih šetnji.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti