NASA snimila savršeno odrezan ledenjak na Antarktici

Iako bismo mnogi mogli reći kako se radi o nečem neprirodnom, pa čak i pomisliti na izvanzemaljce, iz NASA-e poručuju da se zapravo radi o prirodnom fenomenu nazvanom "tabularni ledenjak".

Martina Čizmić | 23.10.2018. / 09:57

Operation IceBerg (Foto: NASA/Chris Larsen) (Foto: NASA/Chris Larsen)

Koliko god ju istraživali, priroda nas i dalje uspijeva iznenaditi. Tako su se znanstvenici iz NASA-e, koji proučavaju led na Zemljinim polovima, začudili i iznenadili kad su ugledali fotografiju koja je snimljena iznad Antarktike.

Naime, na fotografiji je snimljen ledenjak koji izgleda kao da ga je netko nožem odrezao od ostatka ledene plohe. Golema ledena ploča, koja trenutno pluta u oceanu, ima ravne stranice i, na prvi pogled, prave kutove.

 

 

Iako bismo mnogi mogli reći da se radi o nečem neprirodnom, pa čak i pomisliti na izvanzemaljce, iz NASA-e poručuju da se zapravo radi o prirodnom fenomenu nazvanom "tabularni ledenjak".

Glavna su karakteristika takvih ledenjaka gotovo okomite stranice i ravan vrh, a najčešće se pojavljuju kad se odlomi velika količina leda od tabularnih ledenih polica.

Iz NASA-e ističu da stranice izgledaju kao da su rezane pod pravim kutom jer vjetar, more i sunce nisu imali dovoljno vremena utjecati na njih.

Tabularni ledenjaci nisu baš česti, no najveći ikad zabilježen zvao se Ledenjak B-15, bio je veći od Jamajke i snimljen je 2000. godine.

NASA će i dalje nastaviti proučavati ledenjake u sklopu Operation IceBridge kako bi pratila njihovo topljenje pod utjecajem globalnog zatopljenja.

S obzirom na sve više temperature na Zemlji, pojava ovakvih ledenjaka mogla bi biti sve češća.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti