NASA sprema velik pothvat: Letjelicom Solar Probe Plus žele dotaknuti Sunce

NASA želi poslati letjelicu do Sunca, u prostor visokih temperatura i ekstremnih razina radijacije.

B.F.M. | 30.05.2017. / 09:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA se pripema za najveći pothvat u svom radu - žele svojom letjelicom pokušati dotaknuti Sunce.

NASA će o Solar Probe Plusu govoriti na događaju u srijedu, koji će bit prenošen uživo na NASA-inoj televiziji s početkom u 17 sati po hrvatskom vremenu.

Ova letjelica, koja će bit lansirana za nešto više od godinu dana,  sakupljati će podatke o načinu na koji se zagrijava korona, vanjski dio sunčeve atmosfere.

Zbog razloga koji su trenutačno nepoznati, korona je stotine puta toplija od površine Sunca, s temperaturama i do iznad 500 tisuća Celzijevih stupnjeva. Također je iza solarnih vjetrova, neprekidnog toka nabijenih čestica koje bi mogle utjecati na život na Zemlji.

"Smještena u orbitu udaljenu 6,5 milijuna kilometara od sunčeve površine, i suočena s razinom temperature i radijacije s kojima se niti jedna dosadašnja letjelica nije suočila, ova svemirska letjelica će istraživati sunčevu vanjsku atmosferu i pomoći odgovoriti na desetljećima stara pitanja o načelima djelovanja zvijezdi", rekli su iz NASA-e.

"Prikupljeni podaci pomoći će prognozirati svemirske vremenske prilike koje utječu na život na Zemlji te na satelite i astronaute u svemiru."

Letjelica će morati izdržati temperature od 1.400 stupnjeva Celzijevih, a to će joj omogućiti štit debeo 11,5 centimetara napravljen od karbonskih vlakana, stoji u reportaži Independenta.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti