NASA traži nove astronaute za Mjesec i Mars, a mi znamo i koji su uvjeti

Kad je NASA posljednji put javno tražila nove astronaute, prijavilo se 18.300 kandidata, no samo je 11 postalo astronautima.

Martina Čizmić | 03.03.2020. / 09:01

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Mnogi kao djeca sanjaju da će postati astronauti i otputovati u svemir. NASA će nekima taj san i ispuniti. Naime, nakon više od četiri godine NASA je obavijestila da ponovno prima prijave za buduće astronaute, i to za misiju povratka na Mjesec - Artemis.

Amerika je bliže nego ikad u povijesti, od programa Apollo, da vrati astronaute na Mjesec. Poslati ćemo misiju na Mjesečev južni pol do 2024., a trebaju nam novi astronauti koji će slijediti njihov put, ali i krenuti prema Marsu, istaknuo je NASA-in administrator Jim Bridenstine.

No iako filmovi i serije prikazuju kako postati astronaut, to nije uvijek baš lako.

Postati astronaut nije lak zadatak jer ni biti astronaut nije lako, upozorio je Steve Koerner, NASA-in direktor operacija. Oni koji se prijave vjerojatno će se morati natjecati s tisućama drugih koji žele otići u svemir otkako znaju za sebe. Neki od tih kandidata postat će naši novi astronauti i veselimo se što ćemo ih upoznati.

Da potencijalni kandidati imaju težak posao, pokazuju podaci posljednjeg NASA-ina javnog poziva. Tada se prijavilo 18.300 sanjara, a nakon dvije godine odabira i intenzivnog treninga samo je njih 11 dobilo priliku da uz svoje ime doda riječ "astronaut".

No što točno traže?

Prije svega, kandidat, nažalost, mora biti državljanin SAD-a i imati magisterij iz STEM područja (inženjerstvo, biologija, fizika, računarstvo ili matematika). Osim toga, mora biti uključen u dvogodišnji program doktorskog studija u nekom od spomenutih područja, ili biti diplomirani liječnik. Kao da to nije dovoljno, do kraja odabira koji se očekuje u lipnju 2021. godine mora završiti nacionalnu ili međunarodnu pilotsku školu za testnog pilota. I na kraju - kandidati moraju imati dvije godine profesionalnog iskustva ili barem 1000 sati iskustva kao zapovjednici zrakoplova te proći NASA-in zahtjevni test tjelesne spremnosti.

Kandidati koji ispunjavaju ove stroge uvjete morat će proći i nekoliko testova na internetu o kojima će ovisiti hoće li ući u uži krug ili ne.

Oni koji uspiju imat će priliku prvi put u ovom tisućljeću odletjeti na Mjesec i raditi na Međunarodnoj svemirskoj postaji, a možda i osobno vidjeti Mars.

Ako ispunjavate ove uvjete, možete se prijaviti na službenoj stranici. A ako vas odaberu, javite nam se.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti