NASA uključila generatore Voyagera koji su prestali raditi prije 37 godina

Od siječnja ova će četiri generatora raditi kao zamjena za generatore za koje su inženjeri utvrdili da od 2014. gube funkciju.

Martina Čizmić | 02.12.2017. / 10:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon trideset sedam godina mirovanja u svemiru, četiri generatora sonde Voyagera 1, najdaljeg objekta koji je stvorio čovjek, ponovo su uključena, priopćila je NASA u petak.

Zahvaljujući ovom podvigu Voyageru 1 će se produljiti život za dvije do tri godine, istaknula je Suzanne Dodd, voditeljica projekta NASA-e.

Pomoću tih generatora Voyager 1 će se okrenuti u smjeru Zemlje kako bi njegove antene mogle komunicirati s našim planetom.

Sonda Voyager 1, koja je od svog lansiranja prije 40 godina promijenila povijest astronomije, putuje kroz međuzvjezdani prostor brzinom od gotovo 17 km u sekundi i trenutačno je više od 21 milijardu km udaljena od Zemlje.

Ponovno uključivanje generatora na toj udaljenosti bilo je, dakle, velik izazov.

Da bi to ostvarili, stručnjaci NASA-e su morali proučiti računalne programe kodirane u jeziku koji više nije u uporabi, rekao je glavni inženjer Chris Jones.

Znanstvenici su čekali 19 sati i 35 minuta da rezultat njihova istraživanja brzinom svjetlosti prijeđe golemu udaljenost između sonde i našeg planeta, nakon čega su u srijedu zaključili da je njihova zadaća uspjela.

Tako će od siječnja ova četiri generatora raditi kao zamjena za generatore za koje su inženjeri utvrdili da od 2014. gube funkciju.

S obzirom na uspjeh projekta Voyagera 1, NASA planira slično ispitivanje provesti na Voyageru 2, sestrinskoj sondi, čiji su generatori ipak u boljem stanju.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti