NASA vjeruje da ovaj radikalni raketni sustav može revolucionirati put čovjeka na Mars

NASA-ina nova raketa mogla bi skratiti vrijeme putovanja do Marsa na dva mjeseca, revolucionizirajući istraživanje svemira i smanjujući zdravstvene rizike za astronaute.

Branimir Vorša | 12.07.2024. / 12:30

PPR
PPR (Foto: Howe Industries/Youtube)

NASA je dodijelila 725.000 dolara za novi raketni sustav s ciljem smanjenja vremena putovanja do Marsa, rješavajući na taj način značajan izazov u dalekim svemirskim letovima s ljudskom posadom.

Trenutno povratno putovanje do Marsa traje gotovo dvije godine, što bi astronaute izložilo visokim razinama sunčevog i kozmičkog zračenja, efektima nulte gravitacije i produljenoj izolaciji. Svemirsko zračenje posebno predstavlja ozbiljan rizik. NASA napominje da astronauti u šestomjesečnoj misiji podnose radijaciju koja je jednaka 1000 rendgenskih snimaka prsnog koša, povećavajući vjerojatnost raka, oštećenja živčanog sustava, gubitka koštane mase i bolesti srca.

Rješenje tog problema leži u smanjenju trajanja putovanja, kaže Troy Howe, predsjednik tvrtke Howe Industries, koja surađuje s NASA-om na novom raketnom sustavu Pulsed Plasma Rocket (PPR). PPR bi mogao skratiti povratno putovanje na samo dva mjeseca. Ta tehnologija ima potencijal za revoluciju u istraživanju svemira, smatraju u NASA-i.

PPR, trenutno u drugoj fazi razvoja u sklopu NASA-inog programa inovativnih naprednih koncepata (NIAC), koristi pregrijane impulse plazme za učinkovito generiranje visokog potiska. U navedenoj fazi se optimizira dizajn motora, provode eksperimenti za dokaz koncepta i dizajnira zaštićena svemirska letjelica za ljudske misije na Mars na PPR pogon.

Prednost PPR-a leži u njegovom visokom potisku i specifičnom impulsu, stvarajući 10.000 njutna potiska pri specifičnom impulsu od 5000 sekundi. To omogućuje letjelici da putuje brzinom od 160.000 kilometara na sat, potencijalno noseći četiri do šest putnika. Howe isto tako uvjerava da su razmotreni energija i pogonsko gorivo za usporavanje nakon dolaska na Mars.

Čak i nakon druge faze, PPR neće biti spreman još za barem dva desetljeća. Međutim, Howe predviđa da će ta tehnologija uvelike proširiti ljudska istraživanja, možda čak i do Plutona. Možete postići sve što želite u Sunčevom sustavu nakon što ovu tehnologiju pokrenemo za 20 godina, rekao je.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti