NASA zapalila vlastitu letjelicu u svemiru u ime znanosti

Rezultati eksperimenta neće pomoći samo astronautima već i svima koji se na Zemlji nalaze u sličnim izazovnim okolišima kao što su duboki rudnici ili podmornice.

Martina Čizmić | 13.05.2020. / 16:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svemirske letjelice nisu jeftine ni jednostavne za izgradnju, a kad se neka od njih zapali, brojni se inženjeri hvataju za glavu.

No NASA je odlučila učiniti upravo to. Zapaliti vlastitu letjelicu, i to u svemiru, a sve kako bi mogli proučavati utjecaj otvorenog plamena u mikrogravitaciji. Radi se o četvrtoj fazi NASA-ina projekta Saffire (Spacecraft Fire Safety Experiment), kojoj je cilj proučiti kako se vatra ponaša u različitim uvjetima u svemiru, ne bi li tako buduće letjelice bile što sigurnije za svemirske putnike.

Letjelica, točnije svemirska kapsula koja je do sad bila priključena na Međunarodnu svemirsku postaju, odvojila se od nje (kako bi astronauti bili sigurni) te su NASA-ini stručnjaci pokrenuli eksperiment.

Cygnusov teretni modul već je ranije korišten za spaljivanje kombinacije pamuka i stakloplastike, odjeće za astronaute koja bi trebala biti otporna na vatru i prozora od pleksiglasa. U sklopu ovog testa provjeravat će se novi sustav za otkrivanje požara, ali i kako se požar širi u uvjetima mikrogravitacije i više razine kisika.

Naše razumijevanje kako se vatra ponaša u mikrogravitaciji i kako različiti materijali gore u svemiru nevjerojatno je bitno za razvoj budućih letjelica i opreme za astronaute. Osim toga, pomoći će nam razviti operativne protokole za reagiranje u slučajevima požara na letjelici, pogotovo kad astronauti ne mogu napustiti letjelicu i brzo se vratiti na Zemlju, stoji u opisu misije.

No rezultati eksperimenta neće pomoći samo astronautima već i svima koji se na Zemlji nalaze u sličnim izazovnim okolišima kao što su duboki rudnici ili podmornice.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti