Angela Ahrendts bila je velika akvizicija Tima Cooka, koja je u Apple došla iz Burberryja, a kolika je bila njezina važnost i uloga u kompaniji, najbolje govori podatak da je prije dvije godine imala najveću plaću u Appleu. U kompaniju je došla prije pet godina na poziciju šefice za maloprodaju i internetsku trgovinu, a neki mediji čak su o njoj govorili kao potencijalnoj budućnost šefici kompanije, odnosno nasljednici Stevea Jobsa i Tima Cooka.

Ipak, od toga neće biti ništa jer su se putevi Angele i Applea nedavno razišli – ona kreće u nove poslovno-životne avanture, dok je njezinu poziciju u Appleu zauzela Deirdre O'Brien.

U nedavnom razgovoru s Jessi Hempel iz LinkedIna Ahrendts je govorila o vremenu koje je provela u Appleu, kao i o stvarima koje je naučila dok je vodila maloprodaju u Cookovoj kompaniji. Prva stvar koju je uočila jest da "nikada ne treba zaboraviti odakle smo došli", pri čemu je mislila kako zaposlenici kompanije i dalje drže do ideala i vrijednosti koje je usadio Steve Jobs. Rekla je kako je mogla promijeniti tu kulturu u Appleu, ali nije htjela, već je zaključila da nikada ne smijemo zaboraviti svoje korijene i to treba iskoristiti kao osnovu i temelj za dalje.

Druga stvar koju je naučila jest da je danas iznimno važna brzina – u vrijeme Instagrama, YouTubea i Ubera ljudi su se navikli na brzinu i učinkovitost pa su se riješili svih klasičnih knjižica s uputama ("riješili su se svega") i počeli sa snimanjem videozapisa za YouTube u trajanju od 3 minute.

I treća najvažnija stvar odnosi se na odgovornost i utjecaj koji kompanija i njezini zaposlenici imaju prema zajednici, pa je pokrenula program besplatnih tečajeva fotografije, snimanja videozapisa, glazbene produkcije i slično.

Iako je Angela Ahrendts govorila o Appleu i stvarima koje je naučila tijekom pet godina, ipak nije otkrila razlog napuštanja kompanije. Iz Applea smo čuli samo standardnu PR objavu u kojoj se navode novi osobni i poslovni izazovi koji su pred njom, no konkretan razlog zbog čega je došlo do prekida suradnje nije objavljen.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju