Nastavlja se suradnja osječkih fakulteta i Huaweija

Kako bi studijski programi fakulteta bili aktualni i usklađeni s potrebama tržišta rada, ključna je učinkovita suradnja s tvrtkama kao što je Huawei, a uspjeh studenata dokazuje kako suradnja uspješno razvija talente koji će u budućnosti nastaviti raditi na digitalnoj transformaciji.

Martina Čizmić | 26.05.2023. / 11:34

Potpisivanje memoranduma o suradnji između fakulteta i Huaweija (Foto: Huawei)

Huawei Technologies Hrvatska organizirao je posjet hrvatske delegacije globalnom sjedištu Huaweija u Kini kako bi dodatno ojačali suradnju i potpisali dva memoranduma o suradnji u području digitalne poljoprivrede s fakultetom FAZOS i digitalne energetike s fakultetom FERIT.

Tijekom posjeta, članovi delegacije su s Huaweijevim stručnjacima razgovarali o potencijalima međusobne suradnje u budućnosti u svrhu razvoja digitalne poljoprivrede i digitalne energetike u Hrvatskoj.

Huawei je već godinama predvodnik digitalne transformacije diljem svijeta, a razvoj novih tehnologija omogućuje nam i razvoj poljoprivrede u potpuno novom smjeru. Upravo zato smo potpisali dva memoranduma o suradnji s hrvatskim fakultetima koji nam, kao naši partneri, pomažu u provedbi projekata i digitalizaciji poljoprivrede i energetike. Nastojat ćemo i dalje jačati suradnju s akademskom zajednicom koja pridonosi digitalnoj transformaciji cijelog društva, istaknuo je glavni direktor Huawei Hrvatska, Kevin Zhang.

Delegaciji i potpisivanju memoranduma pridružio se i Dario Mihelin, veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini.

Sretan sam zbog povoda zbog kojeg smo se okupili, a koji predstavlja konkretan korak u suradnji dviju zemalja, kao i zbog suradnje poznate tehnološke tvrtke Huawei i dvaju osječkih fakulteta. Grad Osijek u Hrvatskoj je poznat po razvoju informacijskih tehnologija i startupa. Upravo zato mi je drago što je Huawei prepoznao potencijal te se nadam da naše studente čeka uspješna budućnost u nekim od osječkih IT tvrtki koje već značajno pridonose hrvatskom BDP-u. Projekti suradnje koji doprinose digitalnoj transformaciji Hrvatske, a posebno Slavonije, zaslužuju punu pozornost i podršku Veleposlanstva u Narodnoj Republici Kini, istaknuo je veleposlanik Mihelin. 
 
Potpisivanjem dvaju novih memoranduma, Huawei će s fakultetima nastaviti provoditi krovni program Huawei for Digital Slavonia čiji je cilj podrška upotrebe novih znanja i tehnologija u poljoprivredi i jačanje znanja o najsuvremenijim tehnologijama, kao i projekata koje on pokriva. Kako bi studijski programi fakulteta bili aktualni i usklađeni s potrebama tržišta rada, ključna je učinkovita suradnja s tvrtkama kao što je Huawei, a uspjeh studenata dokazuje kako suradnja uspješno razvija talente koji će u budućnosti nastaviti raditi na digitalnoj transformaciji.

Ova dugogodišnja suradnja pozicionira FAZOS kao lidera u području precizne poljoprivrede i razvijanju novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji. Aktivno sudjelujemo u digitalnoj transformaciji društva i ruralnog prostora. Huawei nam u tome pruža potporu i omogućuje inovativno povezivanje modernih tehnologija i poljoprivrede, istaknuo je prof. dr. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, koji je uz prodekanicu za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Ivanu Majić te dekana Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek prof. dr. sc. Tomislava Matića i prodekana izv. prof. dr. sc. Danijela Topića, kao i najistaknutije studente navedenih fakulteta činio hrvatsku delegaciju.

Osim ceremonije potpisivanja memoranduma koja je predstavljala najznačajniji trenutak delegacijskog posjeta, organiziran je i posjet Huaweijevom pogonu gdje su imali prilike razgovarati s Huaweijevim stručnjacima o primjeni najnovije tehnologije u praksi.

Suradnja s tvrtkom Huawei Technologies jedan je od uspješnih primjera suradnje kojom nam je omogućeno cjeloživotno obrazovanje naših nastavnika i edukaciju studenata u području najnovijih ICT tehnologija. Želimo stvarati nove talente koji će spremni izaći na tržište rada, ali i promovirati upotrebu novih znanja i tehnologija u području digitalne energetike i zelene energije, a ova suradnja nam to omogućuje, istaknuo je prof. Matić.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti