Nastavlja se svemirsko putovanje: Muskov Starman prešao i Mars

Prošlo je skoro devet mjeseci otkako je Roadster sa Starmanom za volanom lansiran u svemiru, a prošlog tjedna ovaj je automobil prošao pored Marsa.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.11.2018. / 14:03

Tesla Roadster (Foto: SPACEX / AFP ) (Foto: SPACEX / AFP)

Nevjerojatno putovanje koje je u veljači započeo Starman u Teslinu (odnosno Muskovu) Roadsteru nastavlja se i dalje. Legendarnu fotografiju lutke u automobilu sa Zemljom u pozadini možemo nazvati povijesnom, a skoro devet mjeseci nakon što je Starman napustio Zemlju prošao je pored Marsa.

Iz SpaceX-a krajem prošlog tjedna objavili su tvit o trenutnoj lokaciji Roadstera na kojoj se vidi da je automobil prošao Crveni planet, a objavili su da je njegova sljedeća postaja "restoran na kraju svemira". Restoran na kraju svemira druga je knjiga iz Vodiča kroz galaksiju za autostopere Douglasa Adamsa, koju Musk obožava.

Starman na svom putu ipak neće naići na nikakve svemirske restorane, no u svom kruženju galaksijom ponovno će se približiti Zemlji – to neće biti tako skoro niti će se moći vidjeti golim okom s našeg planeta. No tko zna, oni sretnici koji budu živi 2091., kada bi se ovaj automobil (ako sve prođe u redu) trebao približiti Zemlji na oko nekoliko stotina tisuća kilometara, možda će imati dostupnu tako naprednu tehnologiju da će ga moći vidjeti teleskopom ili drugim uređajem.

A kakva je konačna sudbina svemirskog Roadstera? Prema stranici Space.com, ako kojim slučajem ostane čitav i ne nastrada u svemiru, postoji 6 posto šanse da udari u Zemlju i oko 2,5 posto šanse da udari u Veneru, odnosno njihovu atmosferu, i to tijekom sljedećih – milijun godina.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti