National Geographic službeno priznao peti Zemljin ocean

Do ovog mjeseca National Geographic priznavao je četiri oceana na našem planetu - Arktički, Atlantski, Indijski i Tihi, a od prošlog tjedna priznali su i još jedan - Južni ocean.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.06.2021. / 15:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošli tjedan, na Svjetski dan oceana 8. lipnja znanstvena udruga National Geographic Society službeno je priznala Južni ocean kao peti svjetski ocean. Taj ocean u potpunosti okružuje Antarktiku te se proteže sjeverno od Antarktike do 60 stupnjeva južne geografske širine, a povezan je s Atlantskim, Indijskim i Tihim oceanom.

Južni ocean dugo je bio priznat među znanstvenicima, no kako nije bilo međunarodnog dogovora, nikada ga nismo službeno priznali, komentirao je postanak petog oceana geograf Alex Tait. Znanstvenici već više od 20 godina priznaju peti ocean te su 2000. geografi Međunarodne hidrografske organizacije (International Hydrographic Organization - IHO) spomenuto mjesto proglasili oceanom. Tu je smještena i Antarktička cirkumpolarna struja (Antarctic Circumpolar Current - ACC), hladna morska struja koja se kreće od zapada prema istoku, a znanstvenici smatraju da je nastala prije 34 milijuna godina kada se prostor današnje Antarktike odvojio od Južne Amerike.

Upravo zbog ACC-a voda Južnog oceana hladnija je i manje slana u odnosu na vode na sjeveru te pruža jedinstveno stanište za tisuće vrsta, objasnili su National Geographicu njegovu važnost i posebnost. Također, za Južni ocean kažu da je “vitalna komponenta Zemljine promjenjive klime” te da je ACC jedina globalna struja koja koristi vode iz tri oceana koja ju okružuju za prijenos topline diljem planeta.

Prema Taitu, najveća promjena s njihovom odlukom o priznanju petog oceana bit će ona u obrazovanju: Studenti uče o oceanima kroz one oceane koje proučavaju. Ako u to ne uključite Južni ocean, onda nećete naučiti njegove specifičnosti i koliko nam je važan.

Izvor: LiveScience


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti