Native Instruments službeno predstavio dugo očekivani Traktor Kontrol S8

O ovome kontroleru se dosta pričalo u zadnje vrijeme i prije službenog predstavljanja kada su procurile fotografije uređaja. Sam kontroler je na prvi pogled specifičan i drugačiji od onih koje smo do sada imali prilike vidjeti.

Zimo Zimo Gost post | 14.10.2014. / 13:22

Native Instruments službeno predstavio dugo očekivani Traktor Kontrol S8

Članak je preuzet s portala UESmag.com, uz dopuštenje autora. Napisao ga je Phoenix Kraundler.

O ovome kontroleru se dosta pričalo u zadnje vrijeme i prije službenog predstavljanja kada su procurile fotografije uređaja. Sam kontroler je na prvi pogled specifičan i drugačiji od onih koje smo do sada imali prilike vidjeti.

Poseban je zbog toga što ima dva ekrana na sebi koji omogućuju korisniku da se makne od laptopa i više fokusira na mixanje i samu glazbu. Nedavno je Numark predstavio svoj novi “NV” kontroler također sa dva ekrana, ali sa dosta manje mogućnosti nego što je to kod S8 kontrolera.

Sam uređaj mogli bi najbolje opisati kao spoj dosad viđenih funkcija na ostalim Native Instruments uređajima, kao što su Kontrol X1 mk2, Kontrol F1, Traktor Dj aplikacija za iPad i iPhone, zvučna kartica i 4 kanalna mixeta. Sve je to spojeno u jedan uređaj.

Osim ekrana koji je veliki novitet na midi kontrolerima, odmah možemo primijetiti da na uređaju nedostaje nešto što je već dugi niz godina prisutno na DJ uređajima, a to je jog. Za razliku od prethodnika Kontrol S4, koji je imao male, ali funkcionalne jog-ove, S8 ih nema. Nekima će to biti nedostatak koji su naviknuti raditi sa jog-ovima, dok je drugima to prednost, budući danas postoji moderniji način beat matchinga, kao što je na S8 “touch strip” koji zauzima puno manje prostora na samom uređaju.

Kontroler ima sa svake strane 8 knobova osjetljivih na dodir, 8 padova za uključivanje sample-ova u remix deck-u, preskakanje između hotcue točaka ili za novu freeze funkciju, prethodno predstavljenu na iPadu pomoću koje možemo zamrznuti određeni loop i pomoću padova manipulirati zamrznutim loopom, poigravati se zvukovima koji su u tom loopu i dovesti naš mix na neku novu kreativnu razinu.

Native Instruments službeno predstavio dugo očekivani Traktor Kontrol S8

Na kontroleru možemo birati koji će nam deck biti za puštanje glazbe kao X1 kontroler, a koji će nam biti remix deck kao F1 kontroler. Sa “deck” tipkom mijenjamo koji deck trenutno kontroliramo. Sa lijeve strane možemo birati A ili C deck dok je sa desne B ili D deck. Ekran i tipke se odmah prilagođavaju trenutno odabranom deck-u. Ta promjena je dosta brza i mnogi su danas naviknuti na takav tip kontrolera, zapravo ni ne postoje “all in one” kontroleri kod kojih ima posebne funkcije za sva 4 kanala, uvijek se radi o nekoj promjeni između deck-ova. Oni kojima ta “switch” funkcija nije prepreka i više vole imati kompaktniji setup, ovaj kontroler će biti pun pogodak, dok za one koji su naviknuti koristiti jednu tipku za jednu funkciju i do sada su koristili X1, F1 kontrolere + 4 kanalni mixer, za njih će možda prilagodba biti nešto teža.

Na sredini kontrolera se nalazi mixer sekcija koja se ne razlikuje mnogo od standardne mixete sa kojom je svaki Dj upoznat. Mixer sekcija se također može koristiti i za druge uređaje, ne samo za određeni kanal u Traktoru. Na kontroler je moguće spojiti gramofone, CD playere ili neki drugi izvor zvuka.

Prednarudžbe za kontroler su već počele, dok će u slobodnoj prodaji biti od 30. 10. po cijeni od 1.199,00 eura. Nešto veća cijena za kontroler, ali opet kada pogledamo, da kupujemo 4 kanalnu mixetu, 2 X1 Mk2 kontrolera, 2 F1 kontrolera i zvučnu karticu prošli bi daleko skuplje dok ovdje sve imamo u jednom uređaju + 2 ekrana koji su veliki novitet na ovakvim kontrolerima i maknut ćemo pogled sa ekrana na laptopu.

Jedno je sigurno, a to je da će ovaj kontroler promijeniti daljnji razvoj ostalih proizvođača kontrolera i Dj-ima omogućiti pregršt novih funkcija pomoću kojih mogu razviti nove vještine, svoj jedinstveni stil i pokazati svoju kreativnost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti