Naučiti programirati za 90 dana je isto kao i smršaviti za 90 dana

Programiranje je postalo zanimanje koje traže gotovo svi, od banaka, startupa, običnih ljudi, malih, srednjih velikih kompanija, što naravno za sobom vuče i nove načine zarade.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 02.05.2014. / 10:48

Naučiti programirati za 90 dana je isto kao i smršaviti za 90 dana

Programiranje je postalo zanimanje koje traže gotovo svi, od banaka, startupa, običnih ljudi, malih, srednjih velikih kompanija, što naravno za sobom vuče i nove načine zarade.

Pri zaradi ne mislim da programere koji razbijaju glavu kako napraviti nešto, već na ljude vas žele naučiti programirati za 90 dana. Kao svojevrsni početnik u programiranju, naučio sam dosta ali opet ne znam puno, usudim se reći da sam shvatio tek neku poantu programiranja, a da ne pričam o objektnom programiranju, metodama, sintaksama i svemu što dolazi uz to.

Na netu ćete sve češće nailaziti na razne tečajeve programiranja, od onih za 10 dolara mjesečno, pa do nekoliko stotina, no svi ti tečajevi se razlikuju drastično jedni od drugih. Ono što sam naučio jest da treba bježati glavom bez obzira na sve tečajeve gdje piše za “30 dana” ili “90 dana” ili gdje se cicama i guzicama želi potaknuti ljude na programiranje.

Čim vidim takav naslov sjetim se dobre, stare, prožvakane, nikad shvaćene teme “naučite kako smršaviti za 90 dana”. Svaka čast ljudima koji rade takve programe, no upasti u tu zamku stvarno mogu samo oni koji ne razmišljaju.

Prvo, smršavjeti za 90 dana je moguće jedino vlastitim umom i voljom, a ne nekim tamo tečajem ili tabletama. Ista stvar vrijedi za programiranje. Osobno sam upoznat s programiranjem od malih nogu, još od doba Spectruma jer mi je otac radio prve programe u BASIC-u, da bi u petom osnovne i sam učio raditi semafor pomoću BASICA, proceduralnog programiranja. Tada sam pauzirao nekoliko godina, pa se u srednjoj školi bacio na Pascal, da bi ponovo prestao i počeo učiti Objective-C. Naravno, ništa od toga nije uspjelo jer nisam imao discipline i sve je bilo “teško”.

Nešto stariji i pametniji, prije godinu dana odlučio sam da ću krenuti s programiranjem. Prvi koraci su bili Ruby i Railsi, no malo po malo prebacio sam se na PHP odnosno Laravel. Logika je ista, no pronašao sam dobrog učitelja od kojeg sam brzo učio — Jeffrey Way. Ako želite naučiti osnove programiranja, bitno je pronaći nekoga koga razumijete i koji vam može dobro objasniti. Jeff je jedan od onih koji vas za 10 dolara mogu naučiti mnogo toga, a ako ne možete odvojiti 50 kuna mjesečno za odličan tečaj programiranja, u mom slučaju u Laravelu (PHP Framework), onda bolje da uopće ne počinjete.

U ljeto će taman biti godinu dana kako sam krenuo programirati i nije mi žao niti jedne minute uložene u učenje, dapače, svakim danom provodim sve više vremena učeći, eksperimentirajući i kreirajući nove stvari. To ne radim da bi se zaposlio u nekoj firmi i imao 7.000 - 10.000 kuna plaću, jer imam svoju firmu, već zato što to volim raditi. Kako netko voli u goricama provoditi vrijeme, tako ja volim učiti nove stvari koje će mi pomoći u životu, a da se pritom dobro zabavljam.

Danas je lakše nego ikad prije naučiti bilo što, no i to ima svoje negativne strane, a to je da ne znate gdje početi i čega se primiti. Bitno je pronaći ono što volite i krenuti, a stvari će se same po sebi razvijati, isto kao što rijeka sama stvara put u prirodi. Ne treba se bojati nepoznatog, jer svaka stvar na početku zvuči komplicirano, no još uvijek se držim one stare matematičke “Sve je lako kad znaš kako”, i to je ono što me drži da unatoč problemima učim svakim danom.

Dakle, manite se svih brzih i kratki tečajeva i shvatite da za programiranje, i za bilo što drugo, je potrebno vrijeme i trud. Svaki dan trebate naučiti ili shvatiti nešto novo. Ona mutna slika iz početka svakim danom postaje sve bistrija. Volim se sjetiti slaganja puzzla. Slažete pojedine dijelove koji na početku nemaju smisla, odnosno ne znate gdje pripadaju, no kako slažete cjeline, tako slika ima sve više smisla, osim što je u programiranju, pa i bilo čemu drugome, okvir te slike beskonačan.

Zato, odlučite već danas što ćete učiti novo i jednostavno krenite. Ne postoji pravi trenutak, pravo vrijeme, prave osobe ili prava stvar. Sve će se posložiti ako ćete svaki dan raditi, malo po malo, korak po korak!

Sretno!

Postanite fan na Facebooku ako već niste!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti