Ne brinite se! Nos vam nije velik, samo tako izgleda na selfiju

Za savršen selfi trebalo bi udaljiti kameru što više od lica, kako ne bi došlo do distorzije.

Martina Čizmić | 09.03.2018. / 08:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Upravo ste napravili izvrstan selfi, ali ste primijetili da vam je nos pomalo čudan? Izgleda kao da je veći nego što zaista je? Niste jedini koji tako misle.

Studija koja je provedena na Rutgers New Jersey Medical School analizirala je milijune selfija koji se snime i objave na društvenim mrežama svaki dan i otkrila kako zbog male udaljenosti između lica i kamere dolazi do distorzije i fotografija koje ne odgovaraju u potpunosti stvarnosti. 

Takve iskrivljene fotografije, poglavito kod mladih, stvaraju iskrivljenu sliku o njihovu tijelu i čini ih nesretnima.

Boris Paskhover, profesor na Rutgersu specijaliziran za plastičnu kirurgiju lica, ističe kako mu pacijenti često upravo selfije pokazuju kao primjer onoga što im se ne sviđa na njihovu licu.

Mladi se stalno fotografiraju i stavljaju selfije na društvene mreže. Misle da te fotografije predstavljaju kako zaista izgledaju, što može utjecati na njihovo emocionalno stanje. Želi da shvate kako selfiji nisu realna fotografija, već su sličniji fotografijama u smiješnim ogledalima, rekao je Paskhover.

Kako bi svojim pacijentima objasnio zašto selfiji nisu najbolje mjerilo ljepote, udružio se s Ohadom Friedom, istraživačem sa Stanforda, kako bi razvili matematički model koji pokazuje koliko blizina kamere utječe na izgled fotografije. 

Rutger-Stanfordov model pokazao je da selfi napravljen kamerom udaljenom 30-ak centimetara od lica, prikazuje nos gotovo 30 posto širim nego što zapravo je.

Paskhover ističe kako su upravo selfiji i slika koju ljudi vide na zaslonu svog mobilnog telefona postali velik problem. Naime, prema podacima američke Akademije plastične kirurgije lica i rekonstruktivne kirurgije, čak 55 posto kirurga ističe da im pacijenti dolaze i traže zahvate kako bi bolje izgledali na selfijima.

Savršen selfi, prema studiji, nećete moći napraviti sami, jer biste mobilni telefon trebali držati 150 centimetara od lica. To je mnogo više nego što su naše ruke duge. Upravo zbog blizine kamere licu, slika se iskrivljuje i centar fotografije, najčešće nos, izgleda veće nego što zaista je. Zato će selfiji bolje izgledati ako za snimanje koristite štap za selfije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti