Ne dopustite da vas iznenadi! Pratite svaki korak Djeda Božićnjaka

Više od 60 godina NORAD prati uživo kretanje Djeda Božićnjaka dok kočijama u koje su upregnuti sobovi obilazi svijet i dostavlja darove.

Martina Čizmić | 24.12.2019. / 10:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sjevernoameričko zapovjedništvo za protuzračnu obranu (NORAD) pažljivo prati sve znakove mogućeg sjevernokorejskog lansiranja rakete koje su dužnosnici u Pjongjangu najavili kao "božićni dar", no u ovo doba godine prati i kretanje legendarnog lika koji dostavlja poklone djeci širom svijeta, objavio je NORAD u ponedjeljak.

Zajedničko američko-kanadsko zapovjedništvo sa sjedištem u Colorado Springsu ima zadaću izdavanja upozorenja i kontrolira sigurnost Sjeverne Koreje.

Više od 60 godina NORAD prati uživo kretanje Djeda Božićnjaka dok kočijama u koje su upregnuti sobovi obilazi svijet i dostavlja darove.

Primarna misija NORAD-a je obrana Sjeverne Amerike od prijetnji, no s ponosom nastavljamo tradiciju praćenja kretanja Djedice širom svijeta, naveo je NORAD u priopćenju.

Internetsku stranicu NORAD-a www.noradsanta.org, na kojoj se bilježi svaki korak Djeda Božićnjaka, svake godine pogleda 15-ak milijuna ljudi iz više od 200 zemalja svijeta.

 

Tradicija praćenja Djeda Božićnjaka započela je 1955. kada je robna kuća u Colorado Springsu objavila pogrešni telefonski broj Sjevernog pola u novinskom oglasu. Telefon je zazvonio u sjedištu NORAD-a i s jedne je strane bila mala djevojčica, a s druge pukovnik Harry Shoup.

Kad je shvatio razlog poziva, američki časnik uvjerio je zabrinutu djevojčicu da je Djed Božićnjak na putu, a kad se povećao broj djece koja su nazivala objavljeni broj, zapovjedništvo je dodalo novu zadaću svojoj misiji.

NORAD danas izvještava o kretanju Djeda Božićnjaka preko niza platformi, od Facebooka, Twittera i Instagrama do YouTubea.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti