'Ne možete zaustaviti tehnologiju': Google planira izgraditi potpuno novi grad?

Još prije nekoliko godina Larry Page rekao je kako bi jedan dio svijeta trebali odvojiti kao poligon na kojem bi se vršili (tehnološki) eksperimenti koji idu izvan nekih zakonskih okvira.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.04.2016. / 08:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sidewalk Labs jedna je od Googleovih kompanija u sklopu Alphabeta čiji je cilj 'razvoj urbanih područja kroz tehnologiju' i koja trenutno razvija dva velika projekta – jedan je besplatni WiFi u New Yorku, a drugi je analiza velikog broja podataka vezanih uz promet i prometne gužve. No, osim toga, mrežom već neko vrijeme kruže glasine kako ova kompanija priprema svoj najveći i najzanimljiviji projekt – potpuno novi grad na čijim će cestama voziti automobili kojima će upravljati računala, korisnici će pristupati super brzom internetu putem Google Fibrea, a računala će analizirati sve dostupne podatke te bi troškovi života u ovakvom gradu bili puno manji, uz efikasniju potrošnju energije i transport.

Na nedavnoj konferenciji u organizaciju The Informationa izvršni direktor ove kompanije Dan Doctoroff, na pitanje o 'pametnom gradu', odgovorio je kako bi to bila 'odlična ideja' i da bi to bi odličan laboratorij za eksperimente u kojem bi mogla testirati brojna rješenja povezana sa cyber sigurnosti i privatnosti građana. Treba podsjetiti da je o nečemu sličnom govorio i jedan od osnivača Googlea i trenutni izvršni direktor Alphabeta Larry Page koji je prije nekoliko godina rekao kako bi jedan dio svijeta trebali odvojiti kao poligon na kojem bi se vršili (tehnološki) eksperimenti koji idu izvan nekih zakonskih okvira.

Doctoroff je rekao kako bi izgradnja takvog grada bila iznimno teška te bi za realizaciju takve ideje trebali podršku političara i prostor na kojem će moći izgraditi ovakav grad, no napomenuo je i kako 'ništa ne može zaustaviti tehnologiju' čime je ipak dao do znanja da bi u nekoj budućnosti Google ideju pametnog grada zaista mogao pretvoriti u stvarnost.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti