Nebo nije granica: Mlade Kirgistanke grade prvi satelit

Žene u Kirgistanu čine samo 10 posto studenata znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM).

Martina Čizmić | 20.11.2018. / 11:56

CubeSat (Foto: NASA) (Foto: NASA)

Dosegnuti zvijezde uskoro neće biti nemoguća misija za mlade žene u Kirgistanu koje namjeravaju izgraditi i lansirati prvi kirgistanski satelit do 2020. godine.

Desetak mladih znanstvenica okruženih računalima, 3D pisačima i lemilicama od ožujka radi na satelitu CubeSat, koji američka svemirska agencija NASA opisuje kao najmanji i najjeftiniji statelit za svemirska istraživanja.

Jako sam ponosna što će ovo biti prvi kirgistanski satelit. Radim to i zato jer želim osnažiti položaj žena u znanosti, kazala je 23-godišnja studentica Kizhibek Batjrkanova.

Vjerujem da rod ne treba određivati što ćete raditi u životu, naglašava.

Znanost je rijedak životni put bilo kome u Kirgizu, osobito ženi, pošto dvije trećine stanovništva te planinske srednjoazijske zemlje živi u ruralnim područjima, a gospodarstvo se oslanja na poljoprivredu.

Žene u Kirgistanu čine samo 10 posto studenata znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM).

Neke djevojke nemaju hrabrosti upustiti se u takve studije jer je u našoj zemlji to neobično, čak i većina roditelja obeshrabruje kćeri da se time bave, kaže 19-godišnja Alina Anisimova, koju mladost ne sprečava da vodi projekt.

Ona je jedna od mladih žena u dobi između 17 i 24 godine, koje su krenule u ovaj ambiciozan projekt što ga je pokrenula lokalna medijska grupacija Kloop Media nakon slučajna susreta sa znanstvenikom NASA-e Alexanderom MacDonaldom, koji je predložio ideju.

Konstrukcija i lansiranje prvoga kirgistanskog satelita trebali bi stajati do 150 tisuća dolara. U zadnju fazu uključit će se i jedna litavska tvrtka.

Gradnja satelita šalje snažnu društvenu i političku poruku, rekao je MacDonald u razgovoru s Reutersom. Poruku o tome tko sve može sudjelovati u gradnji budućnosti.

Aidana Aidarbekova (19), također sudionica projekta, kaže da se u njezinoj zemlji od žena očekuje da se udaju i rađaju.

Mnogi u Kirgistanu ne vjeruju da su djevojke sposobne raditi bilo što, a ne samo čistiti i rađati, dodaje Aidarbekova.

Ona se nada da će ovaj svemirski projekt nadahunuti djevojke u Kirgistanu, ali i šire.

Gradimo satelit jer želimo dokazati da djevojke to mogu, kazala je. Želimo biti nada, ne samo u Kirgistanu. Možda će naš projekt dati nadu djevojkama diljem svijeta.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti