Nekad i sad: Kakvo je naoružanje imala Hrvatska vojska u Domovinskom ratu, a s čim raspolažemo danas?

Hrvatska vojska svoje je naoružanje praktički morala graditi od nule nakon raspada bivše SFRJ i pod srpskom agresijom. No, nakon 30 godina od skromnih, ali odlučnih početaka, stanje naoružanja Hrvatske vojske danas, iako je to daleko od idealnog, izgleda puno bolje.

Branimir Vorša | 30.05.2022. / 07:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U proljeće 1991. godine stvoren je Zbor narodne garde (ZNG), odnosno preteća Hrvatske vojske, a do kraja Domovinskog rata (jesen 1995. godine), naša je vojska imala jedan konstantan problem - nabavku vojne opreme za suprotstavljanje velikosrpskom agresoru.

Hrvatska je u vrijeme Domovinskog rata bila pod embargom na uvoz oružja pa se naša novoosnovana vojska morala snalaziti na druge načine. Taj embargo uveden je u rujnu 1991. godine i drastično je smanjio naše vojne mogućnosti, dok je istovremeno išao na ruku JNA i Srbiji, koje su u rukama već imale ogromnu većinu naoružanja bivše SFRJ.

Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 4 U Splitu prezentirana moćna artiljerija Hrvatske vojske: "Žao mi je što to nismo 90-ih imali, rat ne bi bio tako strašan"

Jedan od spomenutih alternativnih načina nabavke vojne opreme za HV bilo je zarobljavanje vojne opreme u vojarnama JNA u Hrvatskoj i na samom bojištu. Hrvatska je do naoružanja dolazila i putem ilegalne nabave iz različitih dijelova svijeta. Konačni izvor naoružanja bila je i domaća proizvodnja, razvijena tijekom rata.

Hrvatska vojska je tako najviše vojne opreme stekla upravo zarobljavanjem po vojarnama JNA u Hrvatskoj i na samom bojištu.

Od lakog pješačkog naoružanja tu su bile i inačice legendarnog AK-47 "Kalašnjikova", odnosno Zastavin M70 i rumunjski PM md. 63/65 te Zastavine poluautomatske puške M48 (popularna Tandžara) i M59/66 PAP (popularna Papovka).

Od teškog naoružanja tu su bili tenkovi JNA T-55, T-72 i M84, vojni oklopni transporteri BVP M80, haubica M84 NORA, višecjevni raketni bacači M77 Oganj (128 mm), no bilo je i doista zastarjelog teškog naoružanja poput tenkova T-34 i M47 Patton iz Drugog svjetskog rata. Hrvatska vojska domogla se i priobalnih topova kalibra 85, 88 i 90 mm te haubica kalibra 203 milimetra i topova M2 kalibra 155 milimetara.

Ilegalnom nabavom HV je stekao naoružanje sovjetskog/ruskog porijekla te NATO porijekla. Većinu sovjetskog naoružanja, koje je koristila i JNA, nabavilo se ilegalno iz zemalja bivšeg Varšavskog pakta. Od tog naoružanja svakako treba spomenuti borbene zrakoplove MiG-21 te jurišne helikoptere Mil Mi-24 (NATO naziv Hind). Ilegalno se nabavilo i višecjevne raketne bacače BM-2 kalibra 122 milimetra. Hrvatska je na taj način nabavila i vojne transportne helikoptere Mil Mi-8, automatske puške, strojnice, PZO strojnice ZPU 2/4, teške vojne kamione Tatra-813 Kolos, haubice D20 te još drugog naoružanja.

Slika nije dostupna Obljetnica osnutka Tigrova: Vojska pokazala svoju opremu i naoružanje

Što se opreme NATO porijekla tiče, Hrvatska vojska nabavila je istom metodom i argentinske haubice CITEFA L33/M1H1, kalibra 155 milimetara. Nabavljen je i POB (protuoklopna borba) sustav Milan, automatske puške Heckler & Koch G3, Heckler &Koch HK21, FN MIV, PBG M32, puškostrojnica Ultimax 100 te brojno drugo lako pješačko oružje. Hrvatska je nabavila i ultralake zrakoplove Albatros AE-209 i Weedhoper te helikoptere Hughes MD 500.

Hrvatska je isto tako proizvodila i svoje naoružanje, poput kratke automatske puške "Šokac". Izrađivalo se puno improviziranog oružja, među kojim su bile i mine, oklopna vozila, plovila i oklopni vlakovi. Improvizirana oklopna vozila stvorena su u vrijeme Domovinskog rata postavljanjem oklopa na civilna vozila poput kamiona i traktora s kotačima ili gusjenicama.

Osim improvizacije, u riječkoj tvornici Torpedo se 1992. godine pokrenula proizvodnja vojnog kamiona Torpedo 130, koji je izgrađen na šasiji kamiona TAM 110. Već iduće godine započela je i proizvodnja tenkova M84 u Đuri Đakoviću, oklopnog vozila LOV, oklopnog vozila PZO Strijela-10 CRO, kao i nekolicina samohodnih minobacača kalibra 120 milimetara. U Domovinskom ratu serijski se proizvodilo više vrsta snajperskih pušaka, minobacača kalibara 60, 82 i 120 mm, kratka strojnica ERO, pištolj PHP, bacač granata kalibra 40 mm te još drugih oružja.

Hrvatska je za svoju vojsku proizvodila i bespilotne letjelice MAH-1 i MAH-2, koje su odigrale vrlo bitnu ulogu na kraju Domovinskog rata.

Slika nije dostupna Velika proslava 27. obljetnice 4. gardijske brigade u Splitu: Građani mogli razgledati i američke Kiowe

U hrvatskim brodogradilištima su se proizveli i ratni brodovi, poput raketne topovnjače RTOP Petar Krešimir, DBM Cetina, DBM Krka te podmornice Velebit. Raketne topovnjače opremaju se protubrodskim raketama SAAB Bofors RBS 15 B, a napravljen je i samohodni protubrodski sustav MOL.

30 godina kasnije...

Danas je situacija s naoružanjem u OSRH, naravno, drugačija. Embarga odavno nema, no dok je situacija puno bolja od one iz ratnog perioda, ulaganja u modernizaciju Hrvatske vojske su dosta skromna.

Naravno, najnovije i najveće dosad je ono u kupovinu francuskih borbenih zrakoplova Dassault Rafale, koje na hrvatskom nebu nećemo vidjeti još za koju godinu. Ti će zrakoplovi, inače odličnih karakteristika, zamijeniti dotrajale MiG-21 borbene zrakoplove, koje je vrijeme i više nego pregazilo i koji su od sebe dali sve što su u biti mogli dati. Hrvatska je ukupno od Francuske kupila 12 Rafalea.

No, na stranicama Oružanih snaga republike Hrvatske (OSRH) nema spomena o tome da je Hrvatska kupila spomenute francuske borbene zrakoplove u segmentu "Naoružanje i oprema", kao što nema niti spomena o vojnim transportnim helikopterima UH-60 Black Hawk, odnosno njih ukupno četiri (dva smo kupili, dva je donirala američka vojska), kao ni o borbenim helikopterima Bell OH-58 Kiowa Warrior.

Kad smo već počeli s ratnim zrakoplovstvom, HRZ koristi i vojne helikoptere sovjetske proizvodnje Mi-171Sh, Mi-8 MTV1 i Bell 206 B.

HRZ koristi i protupožarne zrakoplove Canadair CL-415 Superscooper i Air Tractor AT-802 Fire Boss te školske zrakoplove Pilatus PC-9 i Zlin Z-242 Guru.

Slika nije dostupna Borbeni zrakoplov Dassault Rafale - od fijaska do komercijalnog uspjeha

Pješačko i lako naoružanje

No, krenimo redom. Spomenuta stranica OSRH tako ističe da je službena jurišna puška hrvatske vojske HS Produktova Višenamjenska hrvatska strojnica, odnosno VHS i to njezine inačice VHS-K1 (kratke cijevi) i VHS-D1 (duge cijevi). Opet nema spomena o tome da će originalni VHS biti zamijenjen novom HS Produktovom verzijom jurišne puške, VHS-2, između ostalog isto u inačicama kratke i duge cijevi - K2 i D2. Originalni VHS tako će otići u pričuvu.

No, stranica OSRH tu staje i ne navodi niti jedno drugo osobno pješačko lako oružje, odnosno što primjerice koriste specijalne postrojbe. Hrvatske specijalne postrojbe tako standardno koriste dvije jurišne puške njemačkog proizvođača Heckler & Koch - G-36 i HK 416, Od jurišnih pušaka nabavljena je i manja količina jurišnih pušaka belgijskog FN-a, odnosno njihov FN 2000, radi upoznavanja s tom platformom.

Hrvatska vojska koristi i brojne puškostrojnice, poput FN Minimija, čija je proizvodnja planirana i u HS Produktu. Godine 2017. hrvatska je vojska nabavila manju količinu Heckler & Koch MG4 puškostrojnica za testiranje.

Naša vojska koristi i FN MAG puškostrojnice kalibra 7,62x51 mm ugrađene na njemačke samohodne haubice PzH 2000 i druga oklopna vozila. Na Patrijinim oklopnim vozilima naša vojska koristi i američku puškostrojnicu Browning M2 kalibra 12,7x99 mm.

Hrvatska vojska ima i više modela snajperskih puški koje koristi pa su tu tako standardni Heckler & Koch 417, kao i PSG1 istog proizvođača, kojeg koriste specijalne vojne postrojbe. Naše specijalne postrojbe koriste još i kineski NMD-86 (inačica ruskog SVD Dragunova) te finski SAKO TRG-42 snajpersku pušku. Od teških snajperskih pušaka naša vojska raspolaže još s MACS M3, Barret M82 te s nekoliko primjeraka teške snajperske puške domaće proizvodnje RT-20 (kalibar 20x110 mm), koja je namijenjena uništavanju neprijateljske tehnike.

Valja spomenuti i to da naša vojska koristi HS Produktov VHS-BG bacač granata, koji se montira ispod cijevi jurišne puške VHS. Hrvatska vojska koristi i licencirano proizveden južnoafrički bacač granata Mikor MGL, odnosno kod nas RBG-6. Na vojnom mimohodu 2015. godine naša je vojska prvi puta pokazala i bacač granata Mk 19 američke proizvodnje, a planira ga se ugraditi na oklopna vozila.

Slika nije dostupna Finale vojne vježbe u Slunju: Vojska se pohvalila novim naoružanjem na Patrijama, demonstrirala njihovu razornu moć

Teško naoružanje

Od 2016. godine OSRH u uporabi ima pješačko oklopno vozilo Patria AMV (Finska/Hrvatska) u različitim konfiguracijama - BOV-P12,7 / BOV-ZP te manji broj u amfibijskoj konfiguraciji.

Od SAD-a smo isto tako dobili donaciju vojnih kamiona International MaxxPro te oklopnih transportnih vozila Oshkosh M-ATV. Južna Afrika nam je donirala vojna vozila RG-33 proizvođača BAE Systems.

Hrvatska vojska koristi i američka vojna vozila HMMWV (popularni Humvee) kao i Ivecova LMV vozila te inačice jugoslavenskih oklopnih vozila BOV, koje se sve više povlače iz uporabe zbog nabavke modernijih vojnih vozila.

SAD su nam donirale i M2 Bradley pješačko borbeno vozilo s gusjenicama, a koristi se još i jugoslavenski BVP M-80, koje će u konačnici zamijeniti spomenuti M2 Bradley.

Od glavnih borbenih tenkova naša vojska koristi jugoslavenski M-84 u više varijanti - M-84, M-84A, M-84AB i M-84A4 Snajper.

Protuoklopno naoružanje

Invazija Rusije na Ukrajinu popularizirala je američki protuoklopni sustav FGM-148 Javelin, a Hrvatska vojska kupila je manji broj tih sustava za obuku i upoznavanje. Međutim od Izraelaca smo nabavili 16 protuoklopnih lansera Spike, s kojima se planira opremati bojna vozila Patria.

Naša vojska koristi i protuoklopni sustav BGM-71 TOW-2, koji je integriran u već spomenuta M2 Bradley pješačka borbena vozila. No, prvi projektili za taj sustav očekuju se za isporuku tijekom 2023. godine.

Hrvatska vojska danas koristi i više protuoklopnih sustava sovjetske proizvodnje, među kojima su 9K115 Metis/9K115-2 Metis-M, 9M113 Konkurs, 9M111 Fagot, RPG-22 i 9M14 Maljutka.

Topništvo

Nabavkom njemačkih haubica PhZ 2000 i modernizacijom haubica D30, Hrvatska vojska napravila je korake prema zadovoljavanju svojih potreba u tom segmentu i njegovoj modernizaciji.

No osim navedenih sustava, koristimo još i minobacače bivše SFRJ M57, M96 i M75, kao i ranije spomenute haubice nabavljene u Argentini još za vrijeme Domovinskog rata.

Hrvatska vojska ima još manji broj sovjetskih haubica 2S1 Gvozdika, a od vremena Domovinskog rata moderniziran je i višecjevni raketni bacač M-77 Oganj u M-92 Vulkan.

Slika nije dostupna Raketna topovnjača "Vukovar" vratila se iz misije NATO-a: "Pridonijeli ste ugledu Hrvatske ratne mornarice"

Protuzračna obrana i bespilotne letjelice

Hrvatska vojska i danas koristi protuzračni sustav Strijela 10CROA1.

Od Amerikanaca smo dobili donaciju prijenosnog protuzračnog sustava FIM-92 Stinger, koji sve više mijenja sovjetske sustave 9K38 Igla i 9K32 Strela-2M koji se uništavaju sukladno sporazumu iz 2012. godine.

Naša protuzračna obrana raspolaže i s protuzračnim automatskim topom Bofors L/70 te mobilnim radarskim sustavom Giraffe M85.

Hrvatska vojska od Izraela je nabavila bespilotne vojne letjelice Aeronautics Orbiter te Elbit Skylark, od kojih je prva srednjeg, a druga kratkog dometa

Brodovi Hrvatske ratne mornarice (HRM)

Osnovu Hrvatske ratne mornarice čini pet raketnih topovnjača, proizvedenih u periodu od 1978. do 2001. godine. Te raketne topovnjače su RTOP-11 Kralj Petar Krešimir IV, RTOP-12 Kralj Dmitar Zvonimir, RTOP-21 Šibenik, RTOP-41 Vukovar i RTOP-42 Dubrovnik.

HRM ima na raspolaganju i pet ophodnih brodova, od kojih su četiri proizvedena u prvoj polovici 80-ih godina prošlog stoljeća, dok je peti proizveden relativno nedavno, 2018. godine.

Riječ je o ophodnim brodovima OB-01 Novigrad, OB-02 Šolta, OB-03 Cavtat, OB-04 Hrvatska Kostajnica i OB-31 Omiš.

Naša ratna mornarica još ima šest desantnih brodova, školski brod Andrija Mohorovičić, spasilački brod Faust Vrančić te lovac mina LM-51 Korčula.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti