Neki ga zagovaraju, drugi odbacuju: Zašto je hidroksiklorokin podijelio svijet?

Lijek koji zagovara američki predsjednik Trump, podijelio je svijet, a sve je više onih koji upozoravaju na njegove potencijalne štetne posljedice.

Hina | 02.06.2020. / 08:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 U nekim zemljama je zabranjen, u drugim se promovira njegova upotreba u liječenju covida-19 - lijek hidroksiklorokin podijelio je svijet. Znanstvenici koji pokušavaju otkriti kojim bi se licenciranim lijekovima mogao liječiti covid-19 prije nekog su vremena u tu svrhu počeli ispitivati hidroksiklorokin, kojim se uobičajeno liječi artritis te antimalarik, klorokin.

No oba lijeka mogu izazvati ozbiljne nuspojave, posebice srčane aritmije, što je mnoge stručnjake potaknulo na to da upozore da se ne upotrebljavaju izvan kliničkih ispitivanja.

To nije spriječilo ugledne osobe poput američkog predsjednik Donalda Trumpa da javno promoviraju hidroksiklorokin, premda nema dokaza o njegovoj učinkovitosti.

Slika nije dostupna Studija pokazala da bi Trumpov "čudovorni lijek" za COVID-19 mogao biti poguban za oboljele od raka

Rasprava je eskalirala nakon što je Lancet 22. svibnja objavio studiju provedenu na gotovo 100 tisuća pacijenata s koronavirusom koja je pokazala da od navedenih lijekova nema nikakve koristi, već da, naprotiv, povećavaju vjerojatnost od smrti u bolničkim ustanovama.

To je potaknulo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da obustavi klinička ispitivanja s hidroksiklorokinom.

No deseci znanstvenika su doveli u pitanje metodologiju studije. Lancet je potom korigirao neke podatke, ali je ostao pri svojem prvobitnom zaključku.

Države u svijetu variraju kada je posrijedi korištenje hidroksiklorokina u liječenju covida-19. Neke su ga, nakon rezultata studije iz Lanceta odlučile zabraniti u tom kontekstu.

Francuska, Italija, Egipat, Tunis, Kolumbija, Čile, Albanija i Bosna i Hercegovina lijek dopuštaju samo u kliničkim ispitivanjima, ali je terapija protiv koronavirusa njime zabranjena.

Mađarska ne koristi lijek za "novodijagnosticirane pacijente", ali ga i dalje propisuje "pacijentima koji su terapiju već započeli", rekao je glasnogovornik vlade.

Neke su ga zemlje prestale koristiti i prije Lancetove studije. Švedska je to učinila u travnju nakon što je Europska agencija za lijekove preporučila da se upotrebljava samo u kliničkim ispitivanjima. Isti je put slijedila i Njemačka.

Slika nije dostupna Američke bolnice odustaju od Trumpovog "čudotvornog lijeka" za COVID-19

No neke ga države ipak nastavljaju promovirati kao lijek protiv virusa. Među njima su Brazil, Alžir, Maroko, Turska, Jordan, Rumunjska i Portugal.

Hidroksiklorokin se i dalje koristi i u Rusiji, Tajlandu, Iranu, Bahreinu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U Indiji i Venezueli ga propisuju preventivno.

Kuba ga koristi, ali je najavila da će uskoro revidirati svoje protokole vezane uz hidroksiklorokin i covid-19.

U Americi se hidroksiklorokin načelno može davati samo pacijentima na bolničkom liječenju, premda je savezna Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila na potencijalno štetne učinke na srce.

Trump ga i dalje zagovara i kazao je da ga uzima kao mjeru prevencije, ali je koji dan kasnije objavio da je prestao.

Nakon Lancetove studije nekoliko uglednih instituta i sveučilišta, poput onih u Njemačkoj i Danskoj, obustavilo je i klinička ispitivanja, no za razliku od njih, u Britaniji i Kanadi ona su nastavljena.

U Kini, ishodištu panedmije, hidroksiklorokin se koristi samo u ispitivanjima, ali su početne obećavajuće rezultate sveučilišta u Wuhanu iz veljače u međuvremenu 'pokopali' s uglednijeg sveučilišta u Šangaju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti