Studija pokazala da bi Trumpov "čudovorni lijek" za COVID-19 mogao biti poguban za oboljele od raka

Isprva se vjerovalo da kombinacija hidroksiklorokinom i azitromicinom pomaže oboljelima od COVID-19, ali noviji podaci bacili su sumnju na takav pristup.

Hina | 29.05.2020. / 12:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pacijenti s karcinomom koji su primali kombinaciju lijeka što ga promiče američki predsjednik Donald Trump imaju triput veće izglede umrijeti u roku od 30 dana nego oboljeli koji primaju samo jedan lijek, navode američki znanstvenici u novoj studiji.

Prvi rezultati studije objavljene u četvrtak upućuju na to da bi liječnici takvim pacijentima trebali prestati prepisivati antimalarik hidroksiklorokin u kombinaciji s antibiotikom azitromicinom sve dok se ne završe dodatna ispitivanja, kažu autori.

Terapija hidroksiklorokinom i azitromicinom snažno je povezana s povećanom opasnošću od smrti, rekao je dr. Howard Burris, predsjednik Američkog društva za kliničku onkologijju (ASCO) predstavljajući novinarima rezultate studije.

Isprva se vjerovalo da kombinacija tih dvaju lijekova pomaže oboljelima od COVID-19, ali noviji podaci bacili su sumnju na takav pristup.

Prvi rezultati koji trebaju biti predstavljeni na virtualnom sastanku ASCO-a ovaj tjedan, govore da bi kombinacija tih dvaju lijekova značila povećanu opasnost za oboljele od raka.

Kombinacija tih lijekova triput povećava opasnost od smrti u roku od 30 dana iz bilo kojeg razloga, rekao je dr. Jeremy Warner iz zdravstvene ustanove Vanderbilt University Medical System.

Predsjednik Trump, koji je često javno promicao terapiju hidroksiklorokinom, objavio je 21. ožujka na Twitteru da kombinacija dvaju lijekova ima potencijal biti "jedna od najvećih prekretnica u povijesti medicine".

To se temeljilo na studiji koja je obuhvatila manje od 40 pacijenata i bila je objavljena u časopisu International Journal of Antimicrobial Agents. Novije studije, međutim, pokazuju da ima vrlo malo ili nikakvih koristi od uzimanja kombinacije tih dvaju lijekova, a da su rizici povećani.

Warner i njegovi kolege analizirali su podatke 925 pacijenata oboljelih od raka koji su se zarazili koronavirusom u razdoblju od ožujka i travnja. Trinaest posto tih pacijenata umrlo je u roku od 30 dana od postavljanja dijagnoze.

Općenito, pacijenti u kojih je karcinom aktivno napredovao u vrijeme infekcije imali su pet puta veće izglede umrijeti u roku od 30 dana u odnosu na one koji nisu bili u remisiji ili u njih u tom trenutku nije bilo znakova raka.

U istraživanju koje predstavlja studija 180 pacijenata primalo je hidroksiklorokin u kombinaciji s azitromicinom, a 90 pacijenata primalo je samo hidroksiklorokin.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) dopustila je propisivanje kombinacije dva lijeka u liječenju bolesti COVID-19 u izvanrednim slučajevima, ali službeno odobrila takvu terapiju.

Vlade Francuske, Italije i Belgije u srijedu su obustavile korištenje hidroksiklorokina za COVID-19 držeći se naputka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja je u ponedjeljak odlučila prekinuti testiranje tog lijeka zbog sigurnosnih razloga.

Warner je rekao da sam hidroksiklorokin ne donosi znatniju opasnost i napomenuo da je relativno malen broj pojedinaca koji uzimaju samo taj lijek.

Potrebno je provesti pomno dizajnirana istraživanja da bi se razjasnile opasnosti i koristi uzimanja tih dvaju lijekova pojedinačno ili u kombinaciji.

Ipak, Warner je rekao da su njegova otkrića u skladu s analizom objavljenom prošli tjedan u medicinskom časopisu Lancet koje se odnosi na više od 96.000 ljudi hospitaliziranih s bolešću COVID-19. Ta je studija pokazala da je hidroksiklorokin povezan s povećanom opasnošću od smrti i srčanih tegoba.

Predsjednik ASCO-a, dr. Richard Schilsky rekao je da "nema dovoljno dokaza u prilog rutinskog uzimanja hidroksiklorokina" za liječenje COVID-19 u pacijenata s karcinomom.

Schilsky je pozvao na oprez sve dok medicinski stručnjaci ne budu raspolagali s više podataka.

Takva terapija trebala bi se uzimati samo u kontekstu kliničkih ispitivanja, upozorio je dr. Schilsky.

Samo su dva pacijenta obuhvaćana studijom uzimala lijek kao dio kliničkog ispitivanja.

Na oprez je pozvao i dr. William Cance, znanstveni voditelj u Američkom društvu za rak, kazavši da ova studija poziva na "oprez u propisivanju ta dva lijeka pacijentima oboljelima od raka i COVID-19".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti