Nema straha: Sutra će pored Zemlje proći “potencijalno opasan” asteroid

Prema svemirskim standardima, udaljenost od 4,3 milijuna kilometara koliko će se asteroid približiti Zemlji jako je mala.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.08.2022. / 09:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Svaki svemirski objekt koji je približi Zemlji na nešto manje od 200 milijuna kilometara NASA označava kao “objekt u blizini Zemlje”, dok svaki brzi objekt koji se kreće unutar 7,5 milijuna kilometara od naše planete spada u kategoriju potencijalno opasnih. Sve te objekte astronomi pažljivo prate te vode računa o mogućim devijacijama s njihovih predviđenih putanja, poput sudara s drugim svemirskim objektima koji bi ih mogli usmjeriti prema Zemlji.

Meteor snimljen s postaje u Jankovcu Vatrena kugla obasjala nebo iznad Dalmacije, sve je snimljeno: "Dobili smo brojne dojave..."

NASA je ovaj tjedan upozorila na “potencijalno opasan” asteroid koji će sutra proletjeti pored naše planete. Prema svemirskim standardima, proći će jako blizu, no prema našim zemaljskim standardima to će biti jako daleko i nema nikakvog razloga za zabrinutost.

Asteroid 2015 FF proći će 4,3 milijuna km od Zemlje, a koliko je to daleko najbolje govori podatak da je to nešto više nego osmerostruka udaljenost Zemlje od Mjeseca. Veličina asteroida iznosi između 13 i 28 metara, a brzina s kojom će proći pored Zemlje iznosi više od 33 tisuće km/h.

Slika nije dostupna Asteroid veličine autobusa danas će prohujati izuzetno blizu Zemlje, a do prije par dana nitko nije niti znao da postoji

Ako su NASA-ina predviđanja točna i ako ne dođe do nekih nenadanih situacija, zemljani mogu biti mirni što se tiče kataklizmičkih asteroida barem još stotinu godina. Naime, kroz sljedećih stotinjak godina naš se planet ne bi trebao naći na putu velikih asteroida, no kako upozoravaju na Live Scienceu, ne treba isključiti mogućnost udara manjih asteroida poput onog koji je 2013. pao iznad Čeljabinska u Rusiji i uzrokovao značajnu štetu i ozlijedio više od 1200 ljudi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti