Planetarna obrana: Kina je najavila planove za misiju odvraćanja asteroida od Zemlje

Kina se pridružuje NASA-i i ESA-i u planiranju planetarne obrane od za Zemlju potencijalno opasnih asteroida.

Branimir Vorša | 26.04.2022. / 12:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineska svemirska agencija planira poslati letjelicu koja će udariti u asteroid, izbacivši ga u novu i, nadamo se, sigurniju orbitu. Buduća nova misija pokrenut će se u iduće četiri godine, a najavio ju je u nedjelju Wu Yanhua, zamjenik ravnatelja Kineske nacionalne svemirske administracije, piše kineski portal Global Times.

Kina još nije odredila koji će asteroid ciljati. Misija je najavljena kao dio većeg novog planetarnog obrambenog napora, koji će nastojati katalogizirati i pratiti asteroide blizu Zemlje, posebno one koji bi mogli predstavljati prijetnju našem planetu. To bi uključivalo i novi sustav upozorenja.

Slika nije dostupna Znanstvenici tvrde da su pronašli fosil dinosaura ubijenog na dan udara asteroida koji je istrijebio njihovu vrstu sa Zemlje: "To otkriće je apsolutno ludilo"

Na kraju, plan je identificirati asteroid koji bi mogao ugroziti Zemlju i poslati letjelicu da se zaleti u njega, mijenjajući pritom njegovu putanju. Cjelokupni projekt, međutim, još nije službeno odobren, a u tijeku je pregled radi odobrenja, izvještava Global Times.

Čini se da ta ideja već neko vrijeme kruži u Kini. Još u siječnju, u bijeloj knjizi koju su objavili kineski dužnosnici spominju se planovi za proučavanje planetarnog obrambenog sustava, a u listopadu 2021. godine ta je zemlja bila domaćin konferencije o planetarnoj obrani, izvijestio je Andrew Jones za Space News.

Projekt planetarne obrane također bi postavio softver za simulaciju udara asteroida i proveo bi probe što učiniti u slučaju potencijalnog udara. NASA i Europska svemirska agencija održale su isto tako slične simulacije.

NASA ima vlastitu misiju preusmjeravanja asteroida, koja je poletjela u studenom. Ali agencija još ne cilja na potencijalno prijeteće svemirske stijene. NASA-in test dvostrukog preusmjeravanja asteroida (DART) cilja na maleni mjesec oko asteroida Didymos. Mislija će pokušati svemirsku stijenu, nazvanu Dimorphos, izbaciti izvan putanje 26. rujna 2022. godine. Podaci o tom udaru mogli bi pomoći u informiranju budućih planetarnih obrambenih napora, ali samo u slučaju da nam zatrebaju u budućnosti.

Medvjedi Snaga bila važnija od mozga: Nakon udara asteroida koji je istrijebio dinosaure sisavci su prvo postali veći pa tek onda pametniji

Male svemirske stijene svakodnevno udaraju na naš planet, u obliku meteorita i prašine. Svemirske agencije poput CNSA i NASA-e više su zabrinute zbog većeg kamenja. Napori da se katalogiziraju objekti blizu Zemlje već su pronašli i pratili veliku većinu velikih (većih od 1 km) asteroida u našoj blizini. No, manji asteroidi i dalje bi mogli biti katastrofalni, a napori da se identificiraju i prate ti komadi svemirskih stijena još uvijek traju. Zato su Kina, SAD i mnoge druge nacije zainteresirane za planetarnu obranu, svi žele znati ne samo što dolazi, već i kako to zaustaviti jednom kada dođe i zaprijeti Zemlji.

Izvor: Global TImes/The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti