Vatrena kugla obasjala nebo iznad Dalmacije, sve je snimljeno: "Dobili smo brojne dojave..."

Na nebu iznad srednje Dalmacije zabilježen je pad meteorida asteroidnog porijekla u kasnim večernjim satima u subotu, 23. srpnja.

S. Ve. | 24.07.2022. / 22:18

Meteor snimljen s postaje u Jankovcu
Meteor snimljen s postaje u Jankovcu (Foto: Hrvatski astronomski savez)

Hrvatski astronomski savez objavio je na Facebooku da su u kasnim večernjim satima u subotu dobili brojne dojave o preletu vatrene kugle negdje iznad srednje Dalmacije. 

Ovu su pojavu snimile i kamere Hrvatske meteorske mreže iz Huma, Požege, Pule, Zadra, s Jankovca te Zvjezdanog sela Mosor. 

Gledano sa Zvjezdanog sela Mosor, vatrena kugla bila je sjajna poput mladog Mjeseca, dok je sa 270 kilometara udaljenog Jankovca njen sjaj bio značajno manji. Rezultati obrade snimaka pojašnjavaju da je pojava uzrokovana sporadičnim meteoroidom asteroidnog porijekla, koji je svoj svijetli let započeo na 91,8 kilometara visine nad tlom uz ulaznu brzinu od 20,6 kilometara u sekundi.

Nakon leta od 6,8 sekundi meteor je prestao svijetliti na visini od 40,4 kilometara pri brzini od oko 5 kilometara u sekundi što ukazuje na to da nije preostalo ništa od izvornog materijala, dakle nema nikakvih mogućih meteorita. Putanja meteora je bila paralelna s obalom srednje Dalmacije, tako da bi čak i da je nešto meteorita preostalo vrlo vjerojatno završilo u more, objašnjavaju iz Saveza.

Ovakve pojave nisu neuobičajene i očekuje se da bi ih tijekom ljetnih mjeseci trebalo biti još. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti