Nema više guranja kolica u trgovinama: LG razvija pametna i autonomna kolica za kupovinu

LG u suradnji s E-martom razvija kolica za kupovinu koja će se sama kretati trgovinom i pratiti kupce, a ako vam zatreba neki artikl, kolica će vas odvesti do police na kojoj se on nalazi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.11.2018. / 09:00

Kolica za šoping (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Tehnološke i automobilske kompanije ulažu milijarde dolara u autonomnu tehnologiju, tako da će u budućnosti računala preuzeti kontrolu nad automobilima i kamionima, dok će ljudi biti samo putnici i više neće upravljati vozilima. LG također razvija autonomnu tehnologiju, no za potpuno drugačiji tip "vozila" – u suradnji s južnokorejskim trgovačkim lancem E-martom rade na robotima koji bi trebali omogućiti bolje iskustvo kupovine.

Jedan su od takvih robota pametna autonomna kolica za kupovinu koja bi znatno trebala olakšati kupovinu jer ih kupci neće morati gurati po trgovini, već će ona sama slijediti kupce. Na ovakvim kolicima radit će LG-jev robotski odjel Advanced Robotics Lab te će, osim autonomne tehnologije za samostalno kretanje i praćenje kupaca, koristiti i tehnologiju prepoznavanja objekata kako se kolica ne bi sudarala s ljudima u drugim objektima u trgovini.

Također, u kolica će se implementirati i tehnologija koju je ranije razvio E-mart – kompanija je već predstavila kolica za kupovinu koja kupcima pomažu u pronalaženju artikala u trgovini te sadrže terminal za plaćanje.

Kako bi se ovakve opcije iskoristile, potrebno je koristiti E-martovu aplikaciju te kada su u trgovini, kupci unutar aplikacije trebaju upisati artikl koji traže pa će ih kolica sama odvesti do police s tim artiklom.

Testiranja autonomnih pametnih kolica za kupovinu trebala bi početi tijekom prve polovice sljedeće godine, a vjerojatno sličnu tehnologiju, odnosno autonomna kolica za kupovinu možemo u budućnosti očekivati i u drugim trgovačkim lancima – nadamo se i u Hrvatskoj.

Izvor: The Investor
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti