Nema više rada iz ureda: Još jedna velika kompanija zaposlenicima omogućila potpuni rad od kuće

Tko želi, može zauvijek počistiti svoj uredski stol u Airbnbu i raditi samo od kuće.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.05.2022. / 12:16

Brian Chesky (Foto: Facebook) (Foto: Facebook)

Stav velikih kompanija prema radu od kuće je raznolik. Čini se kako će na kraju u većini tvrtki prevladati hibridni način rada, a i dalje ima onih koji vjeruju da se treba raditi isključivo iz ureda. S druge strane, dio firmi je radnicima dao da sami odluče gdje žele raditi te, ako im više odgovara udaljeni rad, mogu stalno raditi iz kuće, odnosno gdje im to najbolje odgovara.

Slika nije dostupna Jednostavna ideja teška 100 milijardi dolara: Warren Buffet žali što se on toga nije sjetio

Rastućem popisu tih kompanija sada se pridružio i Airbnb. U mailu koji je prošli tjedan poslao svojim zaposlenicima, izvršni direktor tvrtke Brian Chesky najavio je promjene u politici kompanije. Kao najvažnije naglašava se “permanentna fleksibilnost”, odnosno mogućnost udaljenog rada bez ograničenja, tj. tko ne želi, taj više nikada ne mora doći u ured.

Osim što se tako zaposlenicima omogućuje da sami odluče o mjestu s kojeg žele raditi, Chesky vjeruje kako će im ta promjena omogućiti da zadrže postojeće zaposlenike, ali i dovedu nove ljude koji će im pomoći u daljnjem razvoju tvrtke.

Kako su pokazala istraživanja, rad od kuće, odnosno mogućnost udaljenog rada za sve je veći broj ljudi jedan od prioriteta prilikom traženja novog radnog mjesta ili oko odluke hoće li ostati na trenutačnom radnom mjestu. Za dio njih, rad od kuće čak je važniji od visine primanja.

U nekim tvrtkama, poput Googlea, udaljeni rad može se odraziti na prihode te zaposlenici koji se presele i rade iz gradova u kojima su troškovi života manji, mogu očekivati i nižu plaću. To neće biti slučaj s Airbnbom, barem ne za radnike koji mijenjaju gradove, ali ne i države.

Dakle, u slučaju rada od kuće unutar države u kojoj sada žive, njihovi će prihodi ostati jednaki kao i do sada. Inače, ova tvrtka zapošljava oko 6 tisuća ljudi, od kojih 3 tisuće u SAD-u.

Slika nije dostupna U Airbnbu vjeruju da bi jedan trend koji je potaknula pandemija zauvijek mogao promijeniti turizam i način putovanja

Ipak, ta mogućnost biti dostupna baš svima jer će mali dio zaposlenika i dalje morati raditi iz ureda, a to se odnosi na ljude koji su na ključnim pozicijama, odnosno upravljaju nekim od ključnih aspekata poslovanja Airbnba te je nužno da rade iz ureda, ne iz kuće.

Čak je i sam Chesky nedavno najavio da će raditi udaljeno i to na način da će konstantno mijenjati gradove (naravno, smještaj će pronalaziti na Airbnbu) i raditi s različitih mjesta, što je nazvao decentralizacijom ljudskih života jer više neće biti potrebe za radom s jednog mjesta.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti