Nema više vožnje pod utjecajem alkohola: Tehnologija će spriječiti pijance u upravljanju vozilima

Američki Kongres je od proizvođača automobila zatražio da tijekom sljedećih 5 godina u svoja vozila implementiraju tehnologiju s kojom će se onemogućiti vožnja pod utjecajem alkohola.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.11.2021. / 09:33

Pijan za volanom (Foto: Getty images)

Moderni automobili dolazi s brojnim sigurnosnim opcijama koje mogu spasiti živote sudionika u prometu, no i najnaprednija tehnologija često ne može spriječiti nesreće koje su izazvali pijani vozači. S viškom promila u krvi, smanjuje se brzina reakcije i koncentracija vozača, kao i sposobnost osobe koja upravlja vozilom da donese pravovremene i ispravne odluke.

Slika nije dostupna Pametni mobiteli mogli bi dojaviti korisniku da je pijan, ali..

Amerikanci žele promijeniti takvu situaciju i stati na kraj pijanim i opasnim vozačima za volanom. Kako? Konkretan odgovor još nemaju, no jasno je kako će ključnu ulogu u tome imati tehnologija. Povećanje sigurnosti u prometu, a u skladu s tim i smanjenje broja poginulih i ozlijeđenih na cestama dio je Bidenova velikog infrastrukturnog plana teškog čak bilijun dolara.

Zbog alkohola u SAD-u godišnje na cestama živote izgubi više od 10 tisuća ljudi, a oko trećine svih nesreća u toj zemlji uključuje upravo pijane vozače. Prema zahtjevu američkog Kongresa, do 2026. svi novi automobili trebali bi imati implementiranu tehnologiju koja bi spriječila osobe pod utjecajem alkohola u upravljanju vozilom. Pri tome se ne bi koristili testovi na alkohol, već bi tehnologija (jedan od prijedloga su infracrvene kamere) u vozilima trebala pasivno pratiti vozače i njihovo ponašanje te prepoznati osobe koje su pod utjecajem alkohola.

Npr. ako je vozač vidljivo umoran, ako ne pazi dovoljno na cestu, odnosno kada tehnologija prepozna druge znakove da je vozač pod utjecajem alkohola, on će dobiti upozorenje, a ako se takvo ponašanje i nesigurnost za volanom nastavi, tehnologija će aktivirati sva četiri pokazivača smjera i zaustaviti vozilo sa strane ceste.

Slika nije dostupna Genijalno jednostavnim izumom riješen problem pijanstva? "Neobjašnjivo je zašto ovo nismo pokušali dosad"

Spomenute promjene predsjednica organizacije Majke protiv pijanih vozača Alex Otte nazvala je monumentalnim te je za AFP komentirala kako one označavaju “početak kraja vožnje u pijanom stanju”.

 Izvor: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti