Pametni mobiteli mogli bi dojaviti korisniku da je pijan, ali..

Pametni mobiteli moći će uskoro razaznati je li njihov korisnik u pijanom stanju, a to će procijeniti analizom hoda korisnika koji bilježe njihovi senzori.

Branimir Vorša | 18.08.2020. / 12:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brian Suffoletto sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji, u suradnji s kolegama sa Sveučilišta Pittsburgh u Pennsylvaniji, poigrao se s akcelerometrima koje danas ima većina pametnih mobitela. Pokušali su iskoristiti te senzore za otkrivanje promjena u uzorku hodanja koje nastupaju kad je netko u alkoholiziranom stanju.

Suffoletto i njegov tim pronašli su 22 volontera te su im dali po sat vremena za konzumiranje koktela u kojem je bilo dovoljno votke za stvaranje 2 promila alkohola u krvi, što je drastično više od dozvoljenih 0,8 promila za vozače u SAD-u (u Hrvatskoj je granica 0,5 promila).

Nakon toga su pametne mobitele fiksirali na donji dio leđa svakog volontera i sedam sati testirali njihovu razinu alkohola u krvi i sposobnost hodanja po iscrtanoj ravnoj liniji - deset koraka u jednom smjeru, okret i deset koraka nazad.

U više od 90 posto slučajeva, Suffolettov tim primijetio je promjene u hodu volontera koristeći akcelerometre pametnih mobitela te su precizno mogli predvidjeti kad je koncentracija alkohola u dahu volontera prešla dozvoljeno ograničenje.

Idući cilj je ustanoviti može li akcelerometar na pametnom mobitelu dati iste rezultate i kad ga se drži negdje drugdje na tijelu, primjerice dok ga korisnik drži u ruci ili u džepu.

Prethodna istraživanja Suffolettovog tima pokazala su da osobe ne shvaćaju da su pijane u 50 posto slučajeva. Na ovaj način može se upozoriti nekoga tko nije ni svjestan da je u alkoholiziranom stanju te ga spriječiti da takav vozi, pojašnjava Suffoletto.

Na redu su softver developeri?

S obzirom na to da se podaci o korištenju pametnih mobitela i njihovih senzora naširoko prikupljaju, moguće je da se ovakav tip podataka prikuplja i od trećih strana kako bi se pokušalo odrediti je li korisnik specifičnog pametnog mobitela doista pijan, kaže Suffoletto.

Kad bi bilo volje da se obrade i analiziraju ti podaci, mogli bi se napraviti i zaključci oko promjena u obrascima hodanja, pojašnjava Suffoletto.

Bez toga i u nedostatku drugih dokaza, međutim, on smatra da reći za nekog da je pijan samo na račun njegovog hoda nije ništa više od povelikog nagađanja.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti