Nenad Bakić nakon Capakova citiranja nestručnjaka: "Gubi se razlika između struke i nestruke, ali drago mi je da nestručnjaci postaju 'ugledni epidemiolozi'"

Kad stručnjaci počnu citirati nestručnjake kao ugledne stručnjake, javnost bi se trebala doista zapitati kome više vjerovati.

Branimir Vorša | 08.07.2020. / 11:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Od početka pandemije novog koronavirusa stavlja se naglasak na poštivanje epidemioloških mjera i predviđanja koja dolaze od za to stručnih ljudi. Svatko tko se tih mjera ne pridržava smatra se neodgovornim, a svatko tko nije dio struke i bavi se i mjerama i predviđanjima u Hrvatskoj je diskreditiran kao nadriliječnik. Ipak, čini se kako se pomalo gubi ta linija razgraničenja između stručnjaka i nestručnjaka, pogotovo kad stručnjak citira nestručnjaka kao "poznatog svjetskog epidemiologa".

Na sve ovo u objavi na svojem profilu na Facebooku ukazao je i domaći investitor i poduzetnik Nenad Bakić.

Osim što je primijetio da je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, kao domaći ugledni stručnjak, citirao stranog nestručnjaka kao "poznatog svjetskog epidemiologa", primijetio je da je situacija u kojoj se gubi sigurnost struke zapravo jako opasna.

Stožer Grada Zagreba Nacionalni stožer objavio: U Hrvatskoj 53 nova slučaja zaraze, jedna osoba preminula. Od jučer ozdravilo još 48 ljudi

S druge strane, kako kaže bez cinizma i ironije, drago mu je vidjeti da nestručnjaci postaju ugledni svjetski epidemiolozi.

Ne tako davno premijer Andrej Plenković bilo kakvo komentiranje epidemije novog koronavirusa od strane nestručnjaka nazivao je nadriliječništvom, da bi se u izbornoj noći u stožeru HDZ-a on i dio Nacionalnog stožera u potpunosti ne pridržavali mjera koje sami propisuju i uporno ponavljaju građanima da ih se trebaju pridržavati i ponašati se odgovorno.

Ne samo to, već prvog dana službene kampanje političari i dio Nacionalnog stožera uhvaćeni su u nepridržavanju istih mjera.

U prvom valu epidemije novog koronavirusa u Hrvatskoj ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić u Dnevniku Nove TV izjavila je da su svi koji se neodgovorno ponašaju u ovoj krizi zapravo bioteroristi.

Alemka Markotić Markotić oštro poručuje kršiteljima mjera samoizolacije: "To je kao da pucate iz puške u trgovačkom centru, to je terorizam. U ovom slučaju bioterorizam"

Danas, s odmakom, nekome tko bi promatrao razvoj događaja sa strane, sve bi manje bilo jasno tko je u čitavoj priči stručnjak, a tko nestručnjak.

Bakićevu objavu prenosimo u cijelosti:

#struka #nestruka

Gubi se razlika između struke i nestruke.

Danas gospodin Capak kaže: '..naziv hammer and dance (čekić i ples) dolazi od POZNATOG SVJETSKOG EPIDEMIOLOGA, a znači da će se prvo morati karantenizirati, a nakon toga naučiti živjeti s virusom.'

(G. Pueyo je inače pripovjedač, inženjer i biznismen.)

U ovoj pandemiji vidjeli smo veliku nesigurnost nekih stručnjaka koji su panično pokušavali odbiti ikakvu kritiku njihovih često vrlo pogrešnih 'modela' i stavova koji su jako pokušavali utjecati na javne politike jer da navodno samo 'stručnjaci' imaju pravu diskutirati. U najvećoj krizi čovječanstva od II. svjetskog rata! U kojoj je većina stručnjaka znala gotovo ništa, ili negativno (pretjerana samouvjerenost uz 'ne znam da ne znam' ili 'znam da ne znam, ali nitko neće skužiti' jako je opasna).

Imali smo svakako stručnjaka s radikalno pogrešnim procjenama (Ferguson), imali smo i stručnjaka iz srodnih područja koji su se predstavljali kao epidemiolozi, a nisu znali ni najmanje matematike (u modeliranju epidemija srednjoškolsko znanje matematike nadmašuje stručnjaka koji ne zna matematiku). Imali smo ismijavanje nobelovaca koji su dobili nagradu upravo za matematičke modele (ali nisu #struka).

Imali smo 'nestručnjaka' koji su bolje od svih stručnjaka predvidjeli što će biti.

Da se razumijemo, što se tiče #struke g. Capak nije dogmat kao gore, barem nisam vidio, tako da ovo sigurno nije kritika njemu.

Ali drago mi je da je sada jasno da i #nestručnjaci postaju 'ugledni epidemiolozi', i ne zaboravimo da je prije tri mjeseca zaista cijela struka kao mantru imala Čekić i ples (meni je to od početka bilo bezveze, kako sam i pisao), tako da g. Capak nikako ne griješi kad kaže 'poznati svjetski epidemiolog', ovdje zaista nema cinizma ili ironije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti