Neobičan gost: Znanstvenici otkrili lutajući planet u našoj galaksiji

Proučavanje takvih neobičnih objekata moglo bi omogućiti astronomima da bolje upoznaju Sunčev sustav i njegovu turbulentnu prošlost.

Martina Čizmić | 29.10.2020. / 14:49

Sunčev sustav, ilustracija (Foto: Getty Images)

Astronomi su u našoj galaksiji pronašli neobičnog "stanovnika" - lutajući planet, nešto manji od Zemlje, koji nije povezan ni s jednim suncem.

Znanstvenici koji proučavaju Mliječnu stazu ističu kako postoji mogućnost da takvih, lutajućih ili slobodnih planeta, zapravo ima mnogo, ali ih dosad nisu uspjeli zabilježiti. Kako bi uhvatili taj planet, znanstvenici su iskoristili fenomen poznat kao "gravitacijska mikroleća" pomoću kojeg su uhvatili lom svjetlosti udaljene zvijezde koji je uzrokovao planet.

Šanse da uhvatimo gravitacijsku mikroleću izuzetno su male jer tri predmeta - izvor, leća i promatrač - moraju biti gotovo savršeno poravnati, objasnio je glavni autor studije Przemek Mroz s kalifornijskog Instituta tehnologije. Kako je objasnio, gravitacijska mikroleća moguća je samo kad teleskop leži u gotovo savršenoj ravnini s promatranim objektom i zvijezdom koja je izvor svjetlosti.

Znanstvenici vjeruju da slobodni planeti nastaju u rotirajućim diskovima gustog plina i prašine koji se nalaze oko zvijezda te su izbačeni iz originalnog planetarnog sustava nakon gravitacijske interakcije s drugim svemirskim tijelima.

Proučavanje takvih neobičnih objekata moglo bi omogućiti astronomima da bolje upoznaju Sunčev sustav i njegovu turbulentnu prošlost.

Izvor: Independent

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti