Neobičan prijedlog iz Njemačke: Banke bi trebale "pratiti" što se objavljuje na društvenim mrežama?

U Južnoj Koreji bankovni regulatori već prate objave na društvenim mrežama.

Hina | 19.07.2023. / 10:55

Društvene mreže, ilustracija (Foto: Afp)

 Lažne vijesti na društvenim mrežama mogle bi biti okidač za masovno podizanje štednje iz banaka, upozorio je u srijedu guverner njemačke središnje banke Joachim Nagel, založivši se za praćenje objava.

To bi supervizorima omogućilo da pravodobno utvrde prijeti li opasnost masovnog podizanja štednje, rekao je Nagel u razgovoru za Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Ako veliki broj štediša istodobno odluči povući štednju iz banke, to može u najgorem slučaju dovesti do njezine propasti.

Masovno povlačenje pologa iz američkog Silicon Valley Banka (SVB) u ožujku ove godine pokazalo je da moramo moći brže reagirati, naglasio je njemački guverner.

Silicon Valley Bank Slom SVB-a i kontroverzne reforme predstavljaju velik izazov za "naciju startupova"

Objave na društvenim mrežama ubrzale su povlačenje novca iz SVB-a i postavlja se pitanje mogu li sličnu reakciju izazvati i lažne vijesti, tumači Nagel.

Dodaje i da u Južnoj Koreji radna skupina bankovnog regulatora već sustavno prati objave na društvenim medijima i pravodobno će po njegovim riječima uočiti prve znakove da se nešto sprema.

Trebali bismo razmotriti tu mogućnost i u Europi. Ne smijemo se opustiti, moramo sve dobro analizirati i fokusirati se na 'mrtve kuteve' u nadzoru, zaključio je njemački guverner.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti