Neobičan uspjeh znanstvenika: Uzgojili "mozgove" u posudama i naučili ih da - igraju videoigre

Sustav, koji su nazvali "DishBrain", može se koristiti za "testiranje rada mozga i dobivanje uvida u iscrpljujuća stanja kao što su epilepsija i demencija".

Hina | 13.10.2022. / 12:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Skupina neuroznanstvenika pokazala je da moždane stanice uzgojene u posudi mogu naučiti igrati računalnu igru ​​Pong nalik tenisu, prema nedavno objavljenom istraživanju.

Tim koji vodi Cortical Labs sa sjedištem u Melbourneu a sastoji se od neuroznanstvenika povezanih s australskim, britanskim i kanadskim institucijama rekao je da njihovo istraživanje pokazuje da moždane stanice uzgojene u posudi mogu obavljati ciljane zadaće.

Izlazak sunca Znanstvenici razriješili misterij utjecaja danjeg svjetla na naš mozak i otkrili da smo na pragu nečeg velikog

Za eksperiment su znanstvenici uzeli mišje stanice iz embrionalnih mozgova i ljudske moždane stanice izdvojene iz matičnih stanica i uzgojili ih na vrhu niza mikroelektroda koje su ih mogle stimulirati i čitati njihovu aktivnost.

Kulture, koje su obuhvaćale oko 800.000 neurona, zatim su "ugrađene u simulirani svijet igre, oponašajući arkadnu igru ​​'Pong'", navodi se u radu koji je u srijedu objavljen u časopisu Neuron.

Pokazali smo da možemo komunicirati sa živim biološkim neuronima na takav način da ih tjeramo da modificiraju svoju aktivnost, što dovodi do nečega što nalikuje inteligenciji, rekao je glavni autor dr. Brett Kagan iz Cortical Labsa.

Istraživači su rekli da su otkrili "očito učenje unutar pet minuta igranja u stvarnom vremenu koje nije primijećeno u kontrolnim uvjetima". U radu se navodi da su kulture pokazale "sposobnost samoorganiziranja aktivnosti na ciljno usmjeren način" kao odgovor na senzorne informacije o posljedicama svojih postupaka.

Glavni izvršni direktor Cortical Labsa, dr. Hon Weng Chong, rekao je da se sustav, koji su nazvali "DishBrain", može koristiti za "testiranje rada mozga i dobivanje uvida u iscrpljujuća stanja kao što su epilepsija i demencija".

Stres na poslu, ilustracija Pod prevelikim ste stresom? Evo kako da svoj mozak naučite da prestane smišljati najgore scenarije

Ova nova sposobnost poučavanja staničnih kultura da obavljaju zadaću u kojoj pokazuju osjećaj - kontroliranjem reketa za vraćanje lopte putem senzora - otvara nove mogućnosti otkrića koja će imati dalekosežne posljedice za tehnologiju, zdravlje i društvo, rekao je dr. Adeel Razi sa Sveučilišta Monash.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti