Neobična mumija pronađena u Egiptu: Pokopana sa zlatnim jezikom kako bi pokojnik mogao razgovarati s bogovima?

Ako bi, primjerice, mumija sa zlatnim jezikom u zagrobnom životu susrela Ozirisa, božanstvo čija su jedne od domena utjecaja i zagrobni život te umrli, onda bi joj upravo zlatni jezik omogućio komunikaciju s božanstvom, vjerovali su stari Egipćani.

Branimir Vorša | 01.02.2021. / 22:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Arheolozi su pronašli 2000 godina staru mumiju sa zlatnim jezikom na staroegipatskom arheološkom nalazištu Taposiris Magna. Već imaju i teoriju zašto je mumija pokopana sa zlatnim jezikom.

Staroegipatski balzameri možda su zlatni jezik mumiji stavili kako bi osigurali da pokojnik može govoriti u zagrobnom životu, stoji u priopćenju egipatskog ministarstva za antikvitete, objavljenog 29. siječnja.

Ako bi, primjerice, mumija za zlatnim jezikom u zagrobnom životu susrela Ozirisa, božanstvo čija su jedne od domena utjecaja i zagrobni život te umrli, onda bi joj upravo zlatni jezik omogućio komunikaciju s božanstvom, vjerovali su stari Egipćani.

Ostaje nejasno je li pokojnik prije smrti imao govornu manu ili bio nijem, no zapravo ostaje i nejasno zašto je jezik te mumije napravljen baš specifično od zlata.

Mumiju je otkrila arheologinja Kathleen Martinez iz Dominikanske Republike, u jednoj od 16 grobnica na spomenutom nalazištu Taposiris Magna. To nalazište ima hramove posvećene Ozirisu i Izidi, božici koja je bila Ozirisova sestra i supruga.

Ti hramovi korišteni su u doba egipatske kraljice Kleopatre VII, a dokaz za to pronađen je u obliku mnoštva staroegipatskih kovanica s licem kraljice Kleopatre VII pa to sugerira da su se koristili za vrijeme njezine vladavine.

Izvor: Live Science

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti