Neobični igrači: Znanstvenici ostali iznenađeni činjenicom da svinje vole - igrati videoigre

Iako bi prosječnog čovjeka činjenica da su svinje dovoljno pametne da igraju jednostavnu videoigru mogla iznenaditi, za ljude koji svakodnevno rade sa svinjama to nije nikakvo iznenađenje.

Martina Čizmić | 11.02.2021. / 14:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Igranje videoigara omiljena je razbibriga milijunima ljudi diljem svijeta. No znanstvenici su otkrili da i svinje vole igrati videoigre.

Četiri svinje - Hamlet, Omlette, Ebony i Ivory korištene su u zanimljivom eksperimentu u kojem su znanstvenici proučavali inteligenciju svinja. Kako su objavili u časopisu Frontiers in Psyhology, činjenica da su svinje "shvatile" vezu između joysticka i igre na ekranu nije mala stvar. Pogotovo jer se radi o životinjama koje nemaju razvijene ruke ili šake, a dodatno ih ometa i to što su kratkovidne.

Stoga je znanstvenike posebno iznenadilo što su svinje nastavile igrati videoigru i nakon što se dozator hrane pokvario. Dovoljan poticaj su im bile nježne riječi istraživača.

Ovakva studija veoma je važna jer pokazuje da način na koji se odnosimo prema svinjama i što im radimo za njih ima određeno značenje, istaknula je glavna voditeljica studije, dr. Candace Croney.

Uz to što su naučile igrati videoigre i aktivno ih igrale, za istraživače je otkriće bilo i činjenica da su se potrudile koristiti svoje rilo za upravljanje joystickom. No to ne znači da im je igranje bilo lako. Veće svinje (Hamlet i Omlette) uspijevale su ostvariti "pobjedu" otprilike svaki drugi put, dok su kod malih svinja rezultati bili jako različiti. Tako je Ivory pogađala metu u 76 posto slučajeva, dok je Ebony to mogla samo u 34 posto slučajeva.

Iako bi prosječnog čovjeka činjenica da su svinje dovoljno pametne da igraju jednostavnu videoigru mogla iznenaditi, za ljude koji svakodnevno rade sa svinjama to nije nikakvo iznenađenje.

Svinje su zapravo prilično inteligentne i ako je konačna nagrada hrana, spremne su manipulirati situacijom u svoju korist. Neki čak tvrde da su svinje inteligentnije od pasa. 

Možda ne bi bilo loše da snage odmjere u nekoj jednostavnoj videoigri pa da riješimo tu dilemu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti