Neočekivani problemi za Apple: Zbog koronavirusa kasnit će proizvodnja novog iPhonea?

Dio Appleovih proizvođača komponenata i kompanija koje sudjeluju u njihovu lancu nabave nalazi se u blizini Wuhana, zbog čega bi moglo doći do kašnjenja u proizvodnji i probijanja dogovorenih rokova.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.01.2020. / 11:21

iPhone 11 (Foto: AFP)

Sve je veći broj oboljelih od koronavirusa koji se nezaustavljivo širi svijetom. Kako bi spriječile njegovo širenje, kineske vlasti izolirale su dijelove zemlje i milijuni ljudi stavljeni su u karantenu, a posljedice cijele situacije mogao bi osjetiti i – Apple. Naime, kako smo nedavno pisali, uskoro bi trebala početi proizvodnja novog modela iPhonea (ne modela 12, već nasljednika jeftinijeg iPhonea SE), a za prvu polovicu godine kompanija je naručila oko 80 milijuna iPhonea, što je povećanje od oko 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu će se uređaji proizvoditi, naravno, u Kini.

Novi modeli iPhonea Apple će novi model iPhonea predstaviti već u ožujku

Glavni centri za proizvodnju Appleova hardvera u Kini nalaze se u provincijama Guangdong i Henan, koji je susjedna provincija Hubeiju u kojem se nalazi Wuhan, ali i još nekoliko gradova koji su trenutačno pod blokadom. Situacija s koronavirusom u Kini mogla bi utjecati na planirani raspored proizvodnje, komentirao je situaciju vezanu za proizvodnju Appleovih telefona jedan od direktora kompanije zaduženih za lanac nabave za Nikkei Asian Review, a čiji je put zbog opasnog virusa odgođen.

O situaciji s koronavirusom tijekom objave poslovnih rezultata za posljednji kvartal govorio je i Tim Cook. Rekao je kako prate pažljivo situaciju s virusom, pogotovo jer je riječ o području na kojem se nalaze kompanije s kojima surađuju. Dodao je kako za proizvodnju komponenti imaju i alternativne izvore zahvaljujući kojima će nadoknaditi sve potencijalne gubitke u proizvodnji do kojih bi moglo doći. Zbog koronavirusa Apple je zatvorio i jednu trgovinu u Kini, dok u ostalima često pregledavaju temperaturu zaposlenika.

Slika nije dostupna Umjetna inteligencija predvidjela epidemiju koronavirusa tjedan dana prije ostatka svijeta

S obzirom na to da je trenutačno nemoguće ocijeniti kako će se kretati situacija s koronavirusom, teško je prognozirati kako će to u konačnici utjecati na opskrbni lanac Cookove kompanije. Nasljednik iPhonea SE u prodaji se, prema ranijim glasinama, trebao pojaviti već tijekom ožujka, no sada je jasno da postoji mogućnost promjene planova, odnosno odgode predstavljanja i početka prodaje tog telefona. Također, virus bi mogao poremetiti planove i za proizvodnju aktualnih modela iPhonea, za kojima trenutačno vlada velika potražnja.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti