Neočekivano otkriće: Merkur je bio pogodan za život?

Sunčev prvi susjed, Merkur, vjerovalo se, nema uvjete za razvoj života. No, znanstvenici misle da su otkrili kako to baš nije uvijek bio slučaj.

Martina Čizmić | 26.03.2020. / 11:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljudi su se u svojoj potrazi za životom izvan Zemlje, najčešće fokusirali na sebi najbliže planete - Mjesec i Mars. No studija objavljena u Scientific Reports otkriva kako postoji, iako mala, šansa da je i Merkur mogao biti pogodan za život.

Kakav život? E, to je već pravo pitanje.

Naime, autori studije ističu da su njihova istraživanja i analize površine pokazala kako Merkurova kaotična površina nije rezultat potresa, već da su pukotine u kori nastale pretvaranjem tekućine, koja se nalazila ispod nje, u paru i izbijanjem na površinu.

Ako je ta tekućina bila voda, to bi moglo značiti da je ispod površine Merkura bio moguć život.

Naši rezultati ukazuju na to da je rana kora Merkura mogla sadržavati mješavinu organiskih spojeva i leda, koji je dehidriran ili kemijski promijenjen zbog magnetskog i solarnog zagrijavanja, osim u trajnim sjenama polarnih kratera. Metastabilni i potencijalni životni uvjeti mogli su se razvijati epizodno ili postojati unutar tih materijala u kori, što bi produbilo zone pogodne za život bliže Suncu, odnosno na Merkuru, kao i na drugim sličnim mjestima u Sunčevom sustavu, stoji u zaključku studije

Iako su znanstvenici veoma oprezni i ne žele definitivno reći da je na Merkuru jednom davno postojao život, otkriće ovih elemenata moglo bi im pokazati u kom smjeru trebaju dalje istraživati kako bi potvrdili ili opovrgnuli tu svoju tvrdnju. 

Izvor: Scientific Reports

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti