Nepoželjni uređaji: Vlasnicima iPhonea prijete novčane kazne i otkazi

Zbog načina na koji se SAD odnosi prema Huaweiju, kao i uhićenja Meng Wanzhou, kineske kompanije okrenule su se protiv Applea i svojim zaposlenicima zabranjuju korištenje iPhonea

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.12.2018. / 08:22

Prosvjedi protiv Applea (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Za dio ljudi Appleovi proizvodi predstavljaju statusni simbol jer si ne može svatko priuštiti smartphone koji košta više od 10 tisuća kuna, koliko u slobodnoj prodaji u Hrvatskoj iznosi cijena iPhone XS Max. No u nekim kineskim kompanijama telefoni američke kompanije u kratko su vrijeme od statusnog simbola postali nepoželjni uređaji zbog kojih zaposlenici mogu upasti u velike probleme.

Razlog ovakvog odnosa i bojkota Applea jest ponašanje SAD-a prema ZTE-u i Huaweiju, kao i uvođenje Trumovih tarifa, a situacija je kulminirala nakon uhićenja direktorice korporativnih financija Huaweija Meng Wanzhou. Dio šefova kineskih kompanija odlučio je uzvratiti udarac takvom odnosu prema Huaweiju te su zaposlenicima ponudili popuste i subvencije na kupovinu njihovih uređaja (u nekim slučajevima popusti se nude i na ZTE-ove telefone), a neke kompanije zaposlenicima čak daju besplatne pametne telefone drugog najvećeg mobilnog proizvođača na svijetu.

Dok će zaposlenici takvih kompanija Huaweijeve uređaje dobiti besplatno, prema informacijama sa stranice 9to5Mac, ljubitelji Appleovih telefona nalaze se pred velikim problemima jer im prijete novčane kazne i neće dobiti bonuse, dok bi neki mogli ostati bez posla.

Tako je jedna kineska kompanija iz Shenzhena (grada u kojem je smješten Huawei) zaprijetila svojim zaposlenicima da će im oduzeti Appleove telefone, dok će onima koji nastave koristiti iPhone dati otkaz. Iz Shenzhen Yidaheng Technologyja najavili su kažnjavanje zaposlenika koji kupe iPhone (visina kazne bit će jednaka cijeni kupljenog telefona), a dio kompanija svima koji posjeduju iPhone neće isplatiti (zaslužene) bonuse.

Nije teško pretpostaviti da će zaposlenici u tvakvim kompanijama promijeniti uređaje koje koriste i Appleove telefona zamijeniti s uređajima kineskih proizvođača.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti