Godinama znanstvenici proučavaju čudne orbite svemirskih tijela u udaljenom sunčevu sustavu i cijelo vrijeme teoretiziraju kako je glavni razlog za te "čudne" orbite još neotkriveni "Planet devet". On se, nagađaju znanstvenici, nalazi daleko iza Neptuna.

Prethodne studije pretpostavljale su da se "Planet devet" ili "Planet X" nalazi između 45 i 150 milijardi kilometara od Sunca te da mu masa iznosi između 5 i 15 puta više od Zemlje. Kako se nalazi na velikoj udaljenosti, današnji teleskopi teško ga mogu "vidjeti".

Astronomi takve udaljene objekte mogu proučavati analizom loma svjetlosti oko gravitacijskog polja objekta na njegovom putu kroz galaksiju.

No, dvojica fizičara predložili su teoriju prema kojoj "Planet devet" uopće nije planet već mala crna rupa.

Ističu kako bi crna rupa vjerojatno bila okružena krugom crne tvari koja bi se mogla protezati i do 1 milijardu kilometara na svaku stranu. Da se zaista radi o crnoj rupi, astronomi bi mogli potvrditi proučavajući izboje gama zraka do kojih dolazi kad se susretnu čestice tamne materije i tamne antimaterije.

Fizičari će svoju teoriju pokušati potvrditi analizom snimki teleskopa Fermi koji se nalazi u Zemljinoj orbiti i snima izboje gama zraka diljem svemira. Posebnu će pozornost obratiti na grupe sporadičnih izboja gama zraka koje se sporo kreću nebom.

Iako neki astronomi sumnjaju u ovu teoriju, slažu se kako bi istraživanje moglo rezultirati informacijama o tamnoj tvari i izvorima izboja gama zraka i u našem Sunčevu sustavu i diljem svemira.

Izvor: ScienceMag

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju