Neprobušive gume razvijene za NASA-ine rovere vozit će i po Zemlji

Kao što to biva s tehnologijom razvijenom za svemirska istraživanja, i ova je tehnologija svoje mjesto pronašla u primjeni na Zemlji.

Martina Čizmić | 22.03.2021. / 12:30

Kad je NASA počela razvijati svoja svemirska vozila za istraživanje Mjeseca i Marsa, popularno zvane rovere, jedan od glavnih problema koje je trebalo riješiti bilo je kako spriječiti da se guma na kotaču probuši i tako onesposobi skupocjeno vozilo te zaustavi više stotina milijuna dolara vrijednu misiju. 

S vremenom su stručnjaci u NASA-i razvili metalno vlakno koje je bilo moguće isplesti u svojevrsnu gumu koju je nemoguće probušiti. Da je takav kotač otporan na oštro kamenje, a opet dovoljno prilagodljiv terenu, dokazali su u NASA-inim laboratoriji. 

No, kao što to biva s tehnologijom razvijenom za svemirska istraživanja, i ova je tehnologija svoje mjesto pronašla u primjeni na Zemlji. 

Tako je američka tvrtka, Smart Tire Company, odlučila iskoristiti tehnologiju neprobušive gume i stvoriti jedinstven, gotovo svemirski, bicikl METLTM. Ovaj jedinstveni bicikl tako je opremljen gumama napravljenima od lake slitine koja je elastična poput gume, ali snažna poput titanija. Bez obzira na to po kakvom se terenu biciklist kreće, neće promijeniti oblik, a istovremeno je 30 puta izdržljivija od čelika. 

Iz Smart Tire Company ističu kako su gume spoj vrhunske tehnologije i ekologije, jer neće zagađivati okoliš, a istovremeno će ispuniti sva očekivanja i najzahtjevnihih biciklista - kako onih gradskih, tako i onih koji vole voziti po prirodi. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti