Neugodno iznenađenje za korisnike: Poskupljuju usluge jednog telekoma

Svi korisnici dobit će poruku o poskupljenju.

Martina Čizmić | 18.04.2024. / 12:20

Neugodan telefonski poziv, ilustracija (Foto: Getty Images)

Brojni korisnici A1 Hrvatske neugodno su se iznenadili kad su dobili obavijest njihovog telekoma da im se od 1. lipnja povećavaju mjesečne naknade i to za gotovo sedam posto. 

OBAVIJEST l U skladu s Općim uvjetima poslovanja i prosječnom godišnjom stopom inflacije za 2023. od 8%, A1 Hrvatska 1.6.2024. na temelju indeksne klauzule uvećava mjesečne naknade za 6,9%. Primjena indeksne klauzule ne omogućuje raskid ugovora bez naknade. Povećanje se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta. Ugovorene popuste i dalje nastavljate koristiti. Vise na a1.hr/indeksna-klauzula. Vaš A1 

Upitali smo A1 Hrvatska za pojašnjenje vezano uz poruku koju je dobio dio korisnika. Kako su nam pojasnili svi korisnici dobit će istu poruku tijekom današnjeg dana

Uzimajući u obzir značajan rast troškova poslovanja poput izgradnje i održavanja fiksne i mobilne mreže, troškova nabave opreme i uređaja te porasta cijene energenata, a s ciljem održavanja kvalitete usluga, A1 Hrvatska donijela je poslovnu odluku o primjeni indeksne klauzule. Iako je prosječna godišnja stopa inflacije prema DZS u 2023. iznosila 8,0%, A1 Hrvatska će od 1. lipnja uvećati iznos mjesečnih naknada za 6,9%. Povećanje se odnosi na iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija. Korisnici nastavljaju koristiti popuste na koje imaju pravo sukladno ugovorenim uvjetima. Na ostale stavke računa, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, jednokratne naknade, rate za uređaje ne primjenjuje se indeksna klauzula. Prvi račun s usklađenim iznosom korisnici će primiti u srpnju. Primjena indeksne klauzule dio je Općih uvjeta poslovanja, cjenika i uvjeta korištenja. Uobičajena je, ne samo u telekomunikacijskoj industriji, nego i osiguravajućoj, građevinskoj, prilikom zakupa prostora i drugdje. U telekomunikacijskoj industriji primjenjuje se u mnogim EU zemljama poput Austrije, Belgije, Francuske, Irske, Italije, Nizozemske, Portugala te u Velikoj Britaniji i drugima, odgovorili su nam iz A1 Hrvatska. 

Podsjetimo, A1 Hrvatska, a onda i ostali telekomi, je još početkom 2023. godine obavijestio svoje korisnike o uvođenju indeksne klazule na temelju koje ima pravo povećati mjesečne naknade. Korisnici su tada imali mogućnost raskida ugovora bez naknade, no to više nije mogućnost jer su već informirani o tim promjenama Općih uvjeta. 

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti