Neutralnost interneta zasad je spašena

Ako Kongres ne podrži odluku Senata, pravila o neutralnosti interneta u SAD-u bit će ukinuta 11. lipnja.

Martina Čizmić | 17.05.2018. / 18:09

Internet (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Senatori iz Demokratske stranke, potpomognuti s tri kolege republikanca, odgodili su ukidanje pravila o neutralnosti interneta.

Iako se čini kako su senatori spasili cijelu stvar, zapravo su samo odgodili njezinu primjenu.

Kako bi neutralnost interneta ostala očuvana, Kongres također mora glavati protiv odluke Savezne komunikacijske komisije (FCC), a potom tu odluku mora potpisati i predsjednik Donald Trump.

Upravo bi kod Trumpa sve moglo stati jer je poznato da on podupire FCC-ovu odluku, a predsjednik ima mogućnost uložiti veto na odluke Kongresa.

Kongres će tijekom glasovanja o prijedlogu Senata za zadržavanjem pravila o neutralnosti interneta morati voditi računa i o mladim glasačima kojima je internet sve. Naime, za samo šest mjeseci u SAD-u će se održati izbori na kojima će se ponovno birati dio predstavnika u Senatu i Kongresu. Ukine li se neutralnost interneta, mladi bi se mogli pobuniti i prikloniti se onima koji im tu neutralnost obećavaju.

Podsjetimo, odluka FCC-a kojom se ukidaju pravila o neutralnosti interneta i pružateljima usluga omogućuje filtriranje internetskog prometa te usporavanje pristupa pojedinim internetskim stranicama, odnosno naplaćivanje bržeg pristupa.

Ako Kongres ne podrži odluku Senata, pravila o neutralnosti interneta u SAD-u bit će ukinuta 11. lipnja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti