Ako Senat ne spasi stvar, neutralnost interneta odlazi u povijest za mjesec dana

Čak 22 savezne države podigle su zajedničku tužbu protiv uvođenja novih pravila, ali FCC ostaje pri svome.

Martina Čizmić | 11.05.2018. / 17:35

Neutralnost interneta (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Američka pravila o neutralnosti interneta prestat će postojati 11. lipnja, kada će na snagu stupiti nova pravila koja će dati pružateljima internetskih usluga šira prava u ograničavanju načina na koji korisnici pristupaju internetu i sadržaju na internetu.

Podsjetimo, američki savezni odbor za komunikacije (FCC) u prosincu je donio odluku kojom poništava pravila o "otvorenom internetu" donesena 2015. godine. Ta pravila branila su pružateljima internetskih usluga blokiranje ili usporavanje pristupa sadržaju na internetu odnosno branila dodatno naplaćivanje pristupa sadržaju.

Nova pravila koja je donijela FCC, od pružatelja internetskih usluga traži da jasno obavijeste korisnike o tome hoće li im blokirati ili usporavati pristup određenom sadržaju, odnosno ponuditi brži pristup po većoj cijeni.

Protiv "novih pravila" pobunile su se neke od najpopularnijih internetskih stranica i pokrenule "Crvenu uzbunu" ne bi li prisilile Senat da odbaci odluku i vrati cijelu stvar na staro. Čak 22 savezne države podigle su zajedničku tužbu protiv uvođenja novih pravila, što bi moglo dodatno prisiliti Senat da o odluci odlučuje već sljedećeg tjedna.

Treba istaknuti kako se američka pravila ne odnose na korisnike u ostatku svijeta pa tako i na korisnike u Hrvatskoj. No, pristupaju li korisnici američkim internetskim stranicma ili ako neka hrvatska tvrtka ima internetsku stranicu u SAD-u, a nova pravila stupe na snagu, mogla bi osjetiti smanjenje ili usporavanje prometa prema toj stranici.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti