HAKOM: U EU-u vrijede druga pravila, ali...; HT: Odluka neće utjecati na korisnike u Hrvatskoj

Vrijeme će pokazati kako će pružatelji usluge pristupa internetu reagirati u SAD-u.

Martina Čizmić | 15.12.2017. / 13:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

I dok u SAD-u raspravljaju o tome kako će ukidanje pravila koja su garantirala neutralnost interneta utjecati na njihovo gospodarstvo, život i korištenje interneta, u Europi se cijela situacija promatra sa zanimanjem.

Zanimalo nas je kako će se odluka američkog regulatora odraziti na korisnike interneta u Hrvatskoj te smo za komentar upitali Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti (HAKOM).

U ovom trenutku preuranjeno je nagađati hoće li ova odluka utjecati na pristup sadržajima i aplikacijama na internetu smještenim u SAD-u. Naime, ako zbog ukidanja pravila o mrežnoj neutralnosti određeni sadržaj u SAD-u bude usporen, to može imati posljedice i na korisnike u Republici Hrvatskoj koji pristupaju tom sadržaju. Međutim, bitno je istaknuti da u EU-u vrijede drugačija pravila, ističu iz HAKOM-a.

Kako pojašnjavaju, u EU-u je na snazi Uredba o mrežnoj neutralnosti (Uredba (EU) 2015/2120). Ova Uredba, između ostalog, obrađuje i aspekte mrežne neutralnosti u EU-u: jamstvo prava na pristup otvorenom internetu, dopuštene mjere upravljanja prometom, specijalizirane usluge, transparentnost i nadzor.

Sukladno Uredbi, ne ulazeći u pitanje zakonitosti sadržaja, krajnji korisnici imaju pravo pristupati i distribuirati sav sadržaj na internetu, putem bilo koje terminalne opreme, neovisno o lokaciji pružatelja sadržaja. Ugovorom o pružanju usluge pristupa internetu mogu se definirati cijena, količina podataka i brzina pristupa internetu, ali se tim ugovorom ne može ograničiti ili umanjiti pravo na pristup otvorenom internetu. Također, pružatelji usluge pristupa internetu moraju sav promet tretirati jednako. Posebno im je zabranjeno blokiranje, usporavanje, modificiranje, ograničavanje, miješanje u pojedini sadržaj, aplikacije ili usluge. Međutim, dopuštene su im razumne mjere upravljanja prometom, pod uvjetom da su one transparentne, ne-diskriminacijske, razmjerne i da se ne temelje na nikakvim „komercijalnim razlozima“.

Zanimalo nas je i kako će se promjene u SAD-u odraziti na tvrtke koje imaju sjedište u Hrvatskoj, ali posluju na američkom tržištu odnosno njihove web-stranice posjećuju korisnici i iz SAD-a?

Načelno, ako pravila mrežne neutralnosti više ne vrijede, odnosno ako pružatelji usluge pristupa internetu u SAD-u mogu ubrzavati, usporavati, blokirati ili dodatno naplaćivati bilo koji sadržaj, aplikaciju ili web-stranicu koju korisnik želi koristiti, to može imati posljedice za tvrtke koje imaju sjedište u HR, a njihove stranice posjećuju korisnici iz SAD-a, jer će njihov lokalni operator možda usporiti promet prema tim stranicama, ili uvjetovati brzinu plaćanjem određene naknade, naglašavaju iz HAKOM-a.

Situaciju u SAD-u za ZIMO su prokomentirali i u Hrvatskom Telekomu.

Navedena odluka neće utjecati na korisnike interneta u Hrvatskoj. Na operatore u RH primjenjuje se trenutno važeća Uredba (EU) 2015/2120 o utvrđivanju mjera u vezi s pristupom otvorenom internetu koju je Europski parlament donio 25. studenoga 2015. godine. Tom se Uredbom određuje da pružatelji usluge pristupa internetu moraju sav promet tretirati jednako. Posebno je zabranjeno blokiranje, usporavanje, modificiranje, ograničavanje, miješanje u pojedini sadržaj, aplikacije ili usluge, ističu iz HT-a.

Vrijeme će pokazati kako će pružatelji usluge pristupa internetu reagirati u SAD-u. Međutim, smatramo kako ne bi trebalo doći do bilo kakvog ograničavanja ili blokiranja bilo kojih web stranica jer bi isto zadiralo u demokratski sustav i demokratske vrednote na kojima počiva SAD. Ukidanje pravila o mrežnoj neutralnosti moglo bi utjecati na upravljanje prometom na način da se radi usporavanje ili modificiranje pojedinih streaming sadržaja na internetu, ali ne i blokiranja pojedinih web stranica, zaključuju na kraju iz HT-a.

Napomena: 16:15 Dodan komentar iz HT-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti